Den betente støysaken i Vennesla kommer opp til politisk behandling i Levekårsutvalget torsdag neste uke, og i sin innstilling skriver kommuneoverlege Per Kjetil Dalane at pålegget om å begrense utestedet til seks kveldsarrangementer i året faller bort.

Han anbefaler videre at vedtaket om å stenge verandadøra før stengetid opprettholdes, men at tidspunktet skyves fram én time til klokka 24.00. — Dette er en sak der konsekvensene av støyplager må vurderes opp mot næringsmessige forhold, og kommunens ønske om å ha et «levende sentrum», skriver han i sin innstilling.

Dalane satt fredag opptatt med pasienter, men sier i en kort kommentar til Fædrelandsvennen at han har sagt sitt i innstillingen, og at politikerne nå må gjøre sin vurdering.

Følg Fevennen på Facebook!

Fornøyd

Innehaver Bjarte Bjellås sier til Fædrelandsvennen at han er fornøyd med at begrensingen på kveldsarrangementer faller bort.

— Det pålegget hadde vært kroken på døra for oss, og derfor håper vi at denne innstillingen blir vedtatt. Det med verandadøra er ikke ideelt, men hvis det opprettholdes er det minst av to onder, sier han.

I innstillingen heter det at det i flere år vært støy fra restaurantdrift i Butikkhuset som har påført beboere i leilighetene helseplager. Naboene blir slitne og irritable av stadige søvnforstyrrelser.

Det pålegget hadde vært kroken på døra for oss.

I desember i fjor ga Dalane pålegg om stenging av verandadøren kl. 23, samt ikke å holde flere enn seks arrangementer i året som genererer støy. Han viste da til Helsedirektoratets veileder om støy, som sier at det ved arrangementer som skjer ofte, ikke skal tillates støy på over 27 desibel inne i naboleiligheter. Ved færre en seks arrangementer gjelder regel om 55 desibel.

Men dette mente innehaverne at ville ta knekken på utestedet, som er det eneste i Vennesla, og de valgte å overse påleggene.

Lenge plaget

Naboene til utestedet har fortalt at de ble forespeilet at det bare skulle være ordinær kafédrift i lokalene da de kjøpte seg inn i etasjene over. Da Digg restaurant overtok driften, ble det hyppigere kveldsarrangementer. Dette førte til de første klagene kom, og kommuneoverlegen påla Digg høsten 2011 å stenge døren til verandaen kl. 23. Hr. Direktør overtok så lokalene, og gjorde om på høyttalersystemet til flere spredte, mindre høyttalere. Samtidig ble holdt flere kveldsarrangementer og konserter.

Naboene engasjerte lydmålingsfirmaet Sinus, og rapporten viser overskridelser i forhold til anbefalte verdier.

— Levende sentrum

Per Kjetil Dalane skriver at en av kommuneplanens strategier for å få til et levende sentrum er å legge til rette for økt aktivitet i sentrum utover butikkenes åpningstider.

— Det som taler for å opprettholde pålegget er de helsemessige hensyn til beboerne. Det som taler mot er at det begrenser aktiviteten til en populær bar/restaurant som mange besøker, skriver han.

Advokat Marius Larsen representerer beboerne, men han ønsker ikke å kommentere saken.