— Det er ingen tvil. Hovedsykehuset må ligge ett sted. Skal vi sikre kompetansen, kapasiteten og ikke minst kvaliteten, må vi satse på ett sted. Det stedet er Eg, sier gruppeleder i Kristiansand Høyre, Hans Otto Lund.

Les også:

— Kristiansand har størrelsen

Han sier det er på Eg det foreligger planer om en spennende helsebydel, og at det er Kristiansand som har universitet og størrelse nok til å utvikle og bygge landsdelens hovedsykehus.

— Men, og dette er viktig: Vi sier også ja til sykehus i Flekkefjord og Arendal. Disse blir da lokalsykehus med et mer begrenset tilbud. Begge lokalsykehusene må ha gode prehospitale tjenester og et fødetilbud, sier Lund.

— Akuttfunksjon og fødeavdeling altså?

— Det er for tidlig å si hvordan dette kan bli i praksis. I dag er jo akuttfunksjonen nesten flyttet ut i sykebilene, som jo er rene sykehus i forhold til for få år siden. Regjeringen skal definere lokalsykehus neste år og da får vi detaljene i hva et lokalsykehus blir, sier Lund.

Psykiatri

Kristiansand Høyre uttrykker samtidig bekymring for Sørlandet sykehus planer for psykiatrien. Tanken er å legge ned en rekke senger til fordel hjemmebasert behandling. Lund og Høyre er kritisk til dette.