Mandag kveld ble det klart at Venstre snur i saken om parkeringshus under torvet. Dette ble bestemt på partiets gruppemøte i Kongensgate 34. Samme kveld hadde Senterpartiets gruppemøte vedtatt å heller ikke forsøke seg på omkamp om parkeringshuset, selv om også dette partiet i utgangspunktet hadde vært imot.

F.v. Ivar Bergundhaugen (V), Emma Lind (V), Ole Magne Omdal (Sp) og Petter Benestad (V) etter at det ble klart at V og Sp snur i parkeringshussaken. Foto: Torgeir Eikeland

De to partiene presenterte nyheten sammen på Venstres kontor etter møtene. — Det er med tungt hjerte vi gjør dette, sa Sps bystyrerepresentant Ole Magne Omdal.

— Vi finner det svært vanskelig å gå inn på å forsøke å bryte en juridisk bindende avtale. Nå vil vi se framover, og gjøre det tydelig at det finnes et grønt alternativ i sentrum, sa Venstres gruppeleder Ivar Bergundhaugen.

I bystyret onsdag

Dermed er det helt sikkert at vedtaket om å bygge parkeringshus under torvet ikke blir omgjort av det nye bystyret.

Etter å ha gått ut mot parkeringshusplanene i valgkampen, har Venstre samtidig latt døra stå på gløtt på grunn av de mulige kostnadene ved å si opp kontrakten som er inngått med utbyggerne.

Byggingen av p-huset kan nå gjennomføres som planlagt. Slik vil det se ut. Foto: Veidekke Agder

— Vi har lenge etterspurt mer informasjon i denne saken, og nå har vi fått det. I lys av den blir det vanskelig for oss å gå mot et vedtak som er lovlig fattet. Det blir uansvarlig for oss å skulle forsøke en omkamp, sa Venstres Ivar Bergundhaugen og viste til rådmannens innstilling foran bystyremøtet onsdag. Her er det blant annet anslått at det vil kunne koste kommunen fra 50 millioner kroner og oppover å forsøke å løpe fra kontrakten med entreprenørene. - For meg har dette hele tiden vært klart: det handler ikke om for eller mot parkeringshus, men om hvorvidt vi skal prøve å ta omkamp på et allerede fattet vedtak, sa Petter Benestad.

— Hvorfor måtte dere hente inn Senterpartiet før dere kunne fortelle hva dere hadde kommet fram til i Venstre?

— Ved å presentere dette sammen vil vi vise at det finnes et grønt samlet sentrumsalternativ videre framover, sa Bergundhaugen.

— Hvor er Krf i dette sentrumet?

— Det spørs vel hvor "sentrum" Krf er her i Kristiansand, svarte Bergundhaugen.

Sps Ole Mange Omdal var den som ga uttrykk for de største kvalene ved å snu:

- Vi har gått høyt ut, og det er en vanskelig sak. Men hvor skulle vi tatt disse pengene fra? Hva skulle jeg sagt til folk i skoler og barnehager, sa Omdal.

— Det er jo dem som mener tallene er overdrevne. Tror dere på dem?

— Å si noe annet ville nærmest være å reise mistillit mot rådmannen, og hvis vi gjør det kan det bli meget vanskelig framover. Den veien kan vi ikke begi oss inn på, repliserte Omdal.

Trond Blattmann og Ap er skuffet over at Sp og Venstre ikke vil stoppe p-huset under Torvet. Foto: Sondre Steen Holvik

Ap skuffet— Vi er selvfølgelig skuffet over at Venstre og Senterpartiet støtter rådmannens innstilling. Vi har hatt den samme holdingen til hele denne saken gjennom hele valgkampen, sier Aps Trond Blattmann.

— Har de brutt et valgløfte?

- Jeg opplever at Senterpartiet helt klart har brutt et løfte. Så får Venstre diskutere med seg selv om det de har gjort. Ivar Bergundhaugen har jo sagt at han er imot og at det er mange argumenter som taler mot et parkeringshus, sier Blattmann, som legger til at han stiller seg avventende til saken blir avgjort i bystyret.

Ordføreren glad

Ordfører Harald Furre (H) er glad for Venstres beslutning.

- Jeg mener det ville vært uheldig for Kristiansands troverdighet å gå bort fra en slik avtale. Venstre sa helt tydelig i valgkampen at de ville vurdere konsekvensene ved å bryte avtalen og har sånn sett ryggen helt fri, sier Furre.

Byggingen av p-huset har skapt et enormt engasjement i Kristiansand de siste månedene. Her er p-hus-motstanderne Olav Grendstad og Jorunn Aanensen Kalvik (t.h.) i Torvets Venner avbildet da de leverte 2200 underskrifter til kommunen i september. Foto: Tormod Flem Vegge

Saken skal endelig avgjøres av bystyret kommende onsdag, og i rådmannens innstilling er det beregnet at det vil koste kommunen rundt 50 millioner kroner å bryte kontrakten som alt er inngått med entreprenørene.Rådmannen mener også at det ikke vil være mulig å løpe fra denne kontrakten selv om bystyret skulle ønske det.

KrF støtter også

Også KrF hadde gruppemøte mandag kveld. Her ble det klart at hele gruppa unntatt Harald Sødal kommer til å stemme for at parkeringshuset gjennomføres som planlagt. Sødal selv ville mandag ikke si hva han har bestemt seg for:

— Det er ennå ikke avklart, så det synes jeg det blir feil å si noe om, sier Sødal til Fædrelandsvennen.

Men med Sp og Venstres fire stemmer for parkeringshus har det ingen betydning hva Sødal bestemmer seg for.

Fædrelandsvennen har også ringt Torvparkering AS ved styreleder Bjarne Ugland. Han sier dette:

— Jeg har overhodet ingen kommentar. Jeg sier som vi har sagt før, vi blander oss ikke i den politiske behandlingen av saken, sier Bjarne Ugland.

Skuffet aksjonsgruppe

— Jeg er veldig skuffet, men ikke overrasket. Disse politikerne er blitt lagt under et voldsomt press av det jeg vil kalle skremselspropaganda, sier Lisbeth Reed som er styremedlem i Torvets venner. Dette er aksjonsgruppa som de siste månedene har engasjert seg kraftig mot bygging av parkeringshus under Torvet.

— Betyr det at dere ikke tror på det som kommer fra rådmannen om dette?

— Det er ikke mange regnestykker som kommer fram derfra. Og det har hendt før i historien at kontrakter har vært brutt, og at man har kommet fram til en minnelig ordning mellom partene, sier Reed.

— Hva gjør dere nå?

— Vi har ikke rukket å ha noe møte om dette ennå, så dette er mine personlige betraktninger. Jeg tenker at siste ord ikke er sagt, og dette er fremdeles en sak som går for ESA som er EFTAs overvåkningsorgan. Dessuten er det ikke stemt over i bystyret ennå. Det skjer til onsdag, sier Reed.