VENNESLA: — Jeg trodde jeg flørtet med en 18 år gammel russ, i virkeligheten var han en manipulerende overgriper, forteller jenta til Fædrelandsvennen.

Han truet med å sende dem til alle mine venner i Vennesla, og han skulle kopiere store plakater og henge opp overalt.

Mannen, i slutten av 20-årene fra Oslo og med jobb i en skolefritidsordning, tok skjermdump av videosamtalen og arkiverte bildene.

Lurt inn i trussel-situasjon

— Han truet med å sende dem til alle mine venner i Vennesla, og han skulle kopiere store plakater og henge opp overalt. Jeg kunne bare stoppe dem hvis ikke jeg gikk med på å filme meg selv og gjøre som han sa i fem minutter over Skype, forteller den nå 17 år gamle jenta.

Det var på videodatingtjenesten Omelge det skjedde. Vennesla-jenta var inne fordi hun kjedet seg. Hun ville ha litt spenning og flørte med noen.

Dette var nettjenesten venneslajenta ble lurt på. Fædrelandsvennen forsøkte den i 60 sekunder. Vi ble fort kontaktet av en mann. Etter noen få spørsmål, begynte han å snakke om sex.

Hun møtte det hun trodde var en russ. Han lovet at hun kunne bli med på russebussen når han kom på russetreff til Kristiansand. Hun måtte bare gjennom en «kulhetstest». Hun måtte vise overkroppen, så overkroppen uten genser og så naken overkropp. Mens Vennesla-jenta gjorde dette, tok mannen flere skjermdumper og sikret bilder. Så begynte presset. Viktig hvis du vil vite mer: Her kan du klikke hvis du vil ringe eller lese om alarmtelefonen for barn.

Hun var 15 da overgrepet skjedde. Mannen presset jenta på nett i over to måneder. Han tok stadig kontakt. Hun greide å stå i mot og gikk aldri videre. Det var uker i et trusselhelvete. Til slutt stoppet han. Hun fortalte ingen hva som foregikk.

Viktig hvis du vil vite mer: Her kan du klikke hvis du vil lese mer om barns nettbruk og Redd Barnas råd.

Jenta sitter igjen med skamfølelse. Hvorfor var hun så dum å sende bilder til en ukjent? Vennesla-jenta er glad hun ikke ble voldtektsoffer nummer 17, for mannen er nå siktet for nettvoldtekt av 16 jenter. Til sammen er 54 jenter over hele landet fornærmet i saken.

— Det tryggeste stedet

Etter straffeloven kan en gjerningsmann dømmes for voldtekt, selv om han ikke er fysisk til stede der overgrepet skjer. Når offeret tvinges til å foreta seksuell omgang med seg selv, under sterkt psykisk press eller trusler, kan det være voldtekt.

— Ingen barn skal kjenne skam etter å ha blitt lurt på nett. Det er lett i ettertid å si at man burde handlet annerledes, men her snakker vi om barn som sitter på sitt eget rom hjemme - det tryggeste stedet de vet, sier jentas bistandsadvokat Marius Larsen.

Han legger vekt på den psykiske volden som oppstår når man over tid blir truet med avsløringer av intime detaljer.

— Barna lokkes og plutselig er de i en tvangssituasjon. Dette er voksne mennesker som kun er ute etter å manipulere og som vet hvordan de skal lokke barn. Etterpå trues de med at «hele verden» skal få vite hva de har gjort. Det psykiske presset kan være som å ha en pistol mot hodet for mange, sier Larsen.

Dette er politiets røde knapp. Den finnes på stadig flere nettsteder hvor barn og ungdom ferdes. Opplever du noe som politiet bør vite, kan du klikke på knappen. Da kommer du rett inn inn i politiets tipsordning. Foto: POLITIET

Hvis du har noe å fortelle politiet: Klikk her og du kommer til politiiets tipstjeneste på nett

Vennesla-jenta forteller hvor godt det egentlig ble den dagen i mai for ett år siden da politiet ringte til mor. Da hadde jenta i nesten ett år båret på hemmeligheten alene. Politiet hadde avslørt mannen, takket være ei 13 år gammel jente i Nord-Norge.

Hun hadde blitt så redd at hun heldigvis snakket med sine foreldre og politiet. Politiet i nord greide å finne mannens identitet og koblet inn Oslo-politiet.

Fengslet i ett år

11. mai i fjor ble 26-åringen pågrepet. Han har sittet i varetektsfengsel siden. Hans forsvarer Jørgen Mowinckel sier mannen angrer, at han har erkjent alt, at han ønsker å ta sin straff og komme videre i livet.

Ikke legg ut intime bilder av deg selv til noen. Vi må bare lære hverandre å forebygge og unngå å komme i slike situasjoner.

Vennesla-jenta skal vitne i rettssaken som trolig kommer opp i slutten av året. Hun ønsker at alle som leser dette skal bli klokere på nett. Det er derfor hun forteller.

— Ikke legg ut intime bilder av deg selv til noen. Vi må bare lære hverandre å forebygge og unngå å komme i slike situasjoner. Foreldre må snakke med barn, og vi unge må våge å fortelle til voksne. Det er for stort å bære på alene, sier hun.

Oslos største

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Cecilie Gulnes, arbeider nå med den store saken.

— Dette har vært en svært krevende etterforskning med mye dataanalyse. Saken har forgreninger til hele landet og også utlandet, og mannen har faktisk erkjent mer enn vi greier å dokumentere på maskinen hans, sier Gulnes.

Det kan altså være store mørketall.

— Det er større saker i Norge, men dette er den største internett-overgrepssaken vi i Oslo har hatt, sier Gulnes.

Sex-trakassering på nett eksploderer - Redd Barna advarer

Daglig sex-trakasseres tusenvis av norske tenåringer på nett. Antall anmeldelser eksploderer.

40 prosent av 16 år gamle jenter forteller at de har fått uønsket seksuell oppmerksomhet på internett. 21 prosent av all ungdom over 13 år opplever det samme, i følge Medietilsynets siste undersøkelse.

På fire år har antall barn og unge som legger ut nakenbilder doblet seg. Nå gjør hver tiende barn dette.

Mange opplever etterpå at venner mobber og truer med å distribuere bildene. Mange opplever også at det de trodde var en ny venn, er en voksen overgriper som begynner å true.

Politiet melder om 80 prosent flere anmeldelser på få år. Hovedårsaken til økningen er internett.

— Tusenvis av barn skades som følge av mobbing eller overgrep. Vi voksne må nå forstå at internett er like mye virkelighet som virkeligheten. Disse barna tør ikke snakke. De er redde for å få kjeft av foreldre, redde for å bli avslørt, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.

Hun er en av dem som jobber mest med barns nettbruk her til lands. Hun frykter mange vil slite med traumer og psykiske skader fremover grunnet vonde opplevelser på internett.

Kaja Hegg tror ikke svaret er politikere som stenger internettsider. Løsningen er holdninger, mener hun. At foreldre og skole må bli mye flinkere til å lære barn og unge nettvett.

— Unge vil alltid søke risiko og spenning og det seksuelle. Ingen skal føle skam for det. Ingen skal føle skam fordi de blir lurt av voksne manipulatorer. Men egenaktiviteten gjør at mange opplever skam og skyld. Derfor velger de taushet, sier Hegg.

Hun oppfordrer foreldre til å være like engasjert i barns liv på nett som i deres fotball-liv eller skolegang.

— Vi må også diskutere barns nettdebut mye mer, og politikerne må øke ressursene til forebygging. I dag er det vanlig at en niåring er inne på en rekke sosiale portaler på nett. Det er stor forskjell på hva en niåring og en 15-åring har av kunnskap om farligheter og av beskyttelsesmekanismer, sier Kaja Hegg.

Flere saker på Agder

— Vi har hatt flere saker på Sørlandet og vi etterforsker flere saker med nett-overgrep på Sørlandet. Dette er et økende problem, dessverre.

Det sier Anita Kleveland som er fungerende leder for seksjon for grov vold og seksuelle overgrep i Agder politidistrikt.

— Barn og tenåringer sitter på sitt eget rom, det tryggeste av alle steder for mange. Plutselig er de lokket inn i en situasjon hvor den de chatter med truer med å publisere bilder hvis ikke de gjør slik og slik. Det er snakk om grovt psykisk press og tvangssituasjoner, sier Kleveland.

Selv om overgriperen ikke er fysisk til stedet, sier Kleveland at det kan være snakk om brutale overgrep.

Hun oppfordrer barn som har opplevd ubehageligheter om å snakke med voksne og aller helst snakke med politiet, slik at politiet kan etterforske sakene.

Hvis du ønsker å vite mer om barn, ungdom og internett , kan vi anbefale:

VG-sak om ungdom som presses for nakenbilder

Medietilsynets store undersøkelse om barn og medievaner som kom 30. mai 2016.

Den største saken - 50-åring dømt for overgrep mot 106  barn, Aftenposten

Dette er Redd Barnas huskeregler for godt nettvett:

• Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.

• Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.

• Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat.

• Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.

• Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.

• Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.

• Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.

• Meld fra til politiet om alvorlige saker. Du kan bruke Politiets røde knapp, som finnes på mange internettsider. Den er et bilde av en rød knapp med POLITI skrevet i hvitt, med en lenke til Kripos tipsmottak.