Brennmaneter liker ikke varmt vann, men de kan fort dukke opp hvis de blir tatt av strømmen.

— Brennmaneter er egentlig en kaldtvannsart, og liker ikke varme. De kan svømme opp og ned, men blir de tatt av en strøm kan de bli samlet opp i bukter langs kysten, sier forsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon på Flødevigen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Ikke mange i år

Brennmaneter kan også bli blåst av gårde av vind. Instituttet har ingen overvåkning av maneter, men merker stor pågang fra publikum hvis det er mange av dem.

— Vi har ikke fått mange telefoner, så det ser ikke ut til å være så mange i år. Det er helt klart brennmaneter her, men det er ikke sikkert at de er i overflaten. I forrige uke så jeg en god del i noen bukter, sier Falkenhaug.

- Skyll godt med saltvann

Skulle du være uheldig og brenne deg i sommer, har manetforsker Jan Helge Fosså følgende råd.

— Skyll godt med saltvann, men ikke gni på det. Grunnen til at det svir er nestleceller på trådene som eksploderer og sender en gift inn i huden. Blir trådene liggende på huden, og man gnir på dem, kan dette utløse flere slike celler. I tillegg finnes det salver en kan kjøpe på apoteket, men det lureste er jo å sjekke for maneter før du hopper uti, sier Fosså.