— Det er ufattelig mye tyvegods som omsettes der. Mitt beste råd til de som blir utsatt for tyveri er å gå inn å sjekke på Finn.no, sier Atle Johnsen til Aftenbladet.

Porsgrunn-karen har gode grunner til sine mistanker. Torsdag opplevde han nemlig en historie til skrekk og advarsel for andre.

Han og fruen fant drømmebåten på nett. En Finnmaster. Den lå til i havnen i Stavanger og kostet ikke mindre enn 360.000 kroner. Det stanset ikke båtglade Johnsen. Han tok seg fri fra jobb i to dager, bestilte hotell i sentrum sammen med fruen og kjørte de 410 kilometerne sørover onsdag ettermiddag.

Dialogen med selger hadde riktignok i hovedsak vært på sms, og båt-eieren kunne heller ikke sende serienummer på båten, altså nummeret som beviser at selger faktisk er eieren av fartøyet.

— Han skrev på sms at alle papirer lå i båten og at vi kunne gå gjennom all dokumentasjon hvis jeg kom til Hundvåg, sier Johnsen, som også brukte onsdag kveld til å kjøpe seg båttilhenger til 19.000 kroner som han skulle frakte båten i.

Hyggelig selger

Torsdag formiddag ble ekteparet møtt av en svært hyggelig ung mann ved havnen. Han tok dem med seg på brygga og bort til båten. Der ga han dem en grundig fremvisning av alle detaljer – kokeplaten, stereoanlegget, redningsvesten, ekkoloddet og så videre. Han tok dem også med ut på fjorden og ga dem tillatelse til å prøvekjøre. Han var også ærlig nok til å vise frem noen mangler, som riktignok ikke skremte fingernemme Johnsen som lett kunne fikse dem selv.

— Vi hadde en kjempetur på fjorden, og jeg tenkte at dette var en nydelig båt som jeg gjerne ville kjøpe, sier Johnsen.

Det eneste som gjenstod før handelen var i orden, var papirlappen som kunne bevise at den unge mannen eide båten. Det hadde han imidlertid ikke, ettersom den unge mannen hadde fått båten i gave av en syk slektning.

"Broren min fikk en bil, mens jeg fikk denne båten", opplyste han, ifølge Johnsen. Derfor ba Porsgrunn-mannen om selgeren kunne ringe den syke slektningen for å få bekreftelsen han var på jakt etter.

Der var det likevel ingen som svarte.

— Han sa han kunne ettersende papirene, men det turde jeg ikke ta sjansen på, sier Johnsen, som derfor tok motornummeret og ringte Tveit Trygt Båtliv AS, hvor båten opprinnelig var kjøpt.

Der fikk han vite at denne båten ble stjålet i sommer og at tyven var på frifot. Da Johnsen så konfronterte selgeren med dette, tok det ikke lang tid før selgeren løp ned til brygga, hoppet i båten og kjørte bånn gass ut av havnen på Hundvåg.

— Jeg ringte umiddelbart nødnummeret til politiet og forklarte situasjonen, sier Johnsen.

2,5 times avhør

Politiet ba ekteparet komme innom for et avhør. Og det endte med 2,5 time på politistasjonen. Det viste seg at båtselgeren hadde oppgitt sitt riktige navn og vært åpen om absolutt alle detaljer – bortsett fra at båten var stjålet fra nabohavnen.

Tyven ble arrestert i løpet av kort tid. Uten at Johnsen var helt fornøyd av den grunn.

— Jeg kjenner jeg er ganske forbannet. Også på Finn.no, sier Johnsen, som altså hadde tatt ut to fridager for både han og kona, kjøpt en natt på hotell, en båttilhenger til 19.000 kroner og kjørt til sammen 820 kilometer tur/retur Porsgrunn-Stavanger.

— Jeg forteller denne historien for å advare andre. Du kan ikke sjekke nøye nok når du kjøper på Finn.no. Jeg mener de burde ha krav til de nødvendige papirer som viser at de faktisk eier produktet de selger. Slik det er nå, er det landets mest egnede sted for å selge tyvegods, sier Johnsen.

Politiet og Finn.no vet om salg av tyvegods

Jourhavende Stian Eskeland i Rogaland politidistrikt bekrefter at en mann i Stavanger har erkjent straffskyld for å ha stjålet båten og for å ha forsøkt å selge den videre. Han kan trolig vente seg en kortere ubetinget fengselsstraff.

— Det er nok ikke så vanlig at stjålne båter selges på Finn.no, men vi er kjent med at det selges sykler og andre gjenstander der. Det er imidlertid vanskelig for meg å si noe om omfanget, sier Eskeland. Han oppfordrer uansett publikum til å være oppmerksomme når de handler brukte varer, særlig når prisen er lav.

Geir Petter Gjefsen er sikkerhetsansvarlig i Finn.no og er også klar over at nettstedet er en markedsplass også for stjålne varer.

— Vi vet det forekommer og får iblant henvendelser fra brukere om dette, sier Gjefsen.

Han mener det er lite Finn.no kan gjøre annet enn å oppfordre folk til å ta kontakt dersom de ser varer som virker mistenksomme.

- Burde dere i sterkere grad kontrollere at selgerne er rettmessige eier av produktene?

— Vi hadde 4,5 millioner annonser i fjor. Jeg tror det ville vært vanskelig i praksis å be folk legge med kvittering. De fleste har ikke dette – uten at de dermed har stjålet varen. Vi hadde nok mistet svært mange brukere på den måten. Målt opp mot hvor stort problemet er, mener jeg det er for mye å kreve, sier Gjefsen, som legger til at Finn.no tross alt bare er formidler av annonsen og at det må være opp til kjøper å gjøre de nødvendige undersøkelser.