— Det er forhandlinger med én interessent om å kjøpe eiendommen. Ting kan ofte ta lenger tid enn man tror, men før påske bør vi ha en avklaring, bekrefter eiendomsmegler Frode Kulien i Sørmegleren.

Det samme sier en av de fire arvingene til eiendommen, Susanne Krag.

— Jeg regner med en avgjørelse om dette ganske snart. Interessenten skal by ganske snart, og prisantydningen er 12,5 millioner kroner.

Årelang feide

Etter at dikterboligen brant i mars i fjor, ble de fire arvingene enige om å selge eiendommen som et rehabiliteringsobjekt, og i sommer var det en kjøper inne i bildet. Men arvingene ble ikke enige om salgsvilkårene, og Maria Kielland Krag, Haakon Krag og Peder Krag ønsket å la tingretten overta salget, mot Susanne Krags vilje.

Susanne Krag vant i tingretten mot sine tre søsken, og forhindret tvangsoppløsning av sameiet og tvangssalg av eiendommen. Retten avviste kravet om tvangsoppløsning ettersom et forlik om frivillig salg fra februar fortsatt gjaldt.

De tre søsknene valgte likevel å anke saken, men mandag kom kjennelsen fra Agder lagmannsrett, som forkaster anken.

Grunnen til at de tre anket saken, var at de mente at et frivillig salg var forsøkt gjennomført i henhold til forliket, men at en rekke vilkår fra Susanne Krag stanset salget.

— Det var overraskende at de anket kjennelsen, og de har nå tapt fire ganger i rettssystemet. Vi har en avtale om frivillig salg, og det er ikke grunnlag for tvangsoppløsning, sier Susanne Krag.

— Men er dere enige om frivillig salg nå da?

— Ja, vi må følge forliket vi alle signerte før brannen. Jeg kan godt selge som den er, det er greit. Det var salgsvilkårene sist som gjorde at jeg ikke gikk med på et salg, sier hun, og forklarer at det var detaljer rundt overtakelse og fortsatt eierskap under rehabiliteringen som gjorde at hun ikke kunne akseptere et salg da.

Tror på salg

I kjennelsen heter det at de tre søsknene må gjennomføre en ordinær, rettslig prosess dersom de ønsker å føre bevis for at forliksavtalen er misligholdt, og at denne derfor må tilsidesettes.

Videre heter det at det sentrale anliggende for Susanne Krag har vært å oppnå best mulig pris for eiendommen, og hun mener derfor at sameiet bør motta fullt forsikringsoppgjør, selv stå for restaureringen og deretter selge eiendommen.

Maria Kielland Krag sier at også hun nå tror de fire kan enes om et frivillig salg.

— Kan ikke salgsvilkårene bli et problem nå igjen?

— Nei, jeg ser lyst på dette nå. Jeg er sikker på at den selges i løpet av våren, og at den nye eieren står for rehabiliteringen, sier hun.

Lokale initiativ i Søgne for å få Havbukta i offentlig eie ble lagt dødt av kommunen og av fylket, og et salg nå vil uansett holde prakteiendommen på private hender.

Får brygge til rutebåten

Maria Kielland Krag har nettopp har fått tillatelse til å bygge ut brygga mot sundet, slik at rutebåten fra Høllen nå kan anløpe.

Tiltaket var avhengig av dispensasjon fra den midlertidige fredningen av uthavna i Ny- Hellesund, og Fylkeskonservatoren har innvilget dispensasjonen med en rekke vilkår.

Blant annet skal det brukes naturstein, og høyden skal tilpasses den eksisterende steinbrygga. Brygga skal ikke være bredere enn det som er nødvendig for forsvarlig ombord- og ilandstigning. Den totale lengden blir på maksimalt ti meter.

Høllen Båtruter har bekreftet at de har behov for kaiplass på 8- 10 meter for å kunne legge til forsvarlig.

I søknaden skriver Kielland Krag, som bor i en adskilt bolig på eiendommen, at hun trenger sikkerheten med regelmessig forbindelse til land.