AGDERFYLKENE: Altfor mange blir drept i trafikkulykker. Men Vegvesenets "Si ifra" -kampanje gjorde at 37 færre personer i alderen 16 til 24 år mistet livet eller ble invalidisert i perioden 2000 til 2005 i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det viser en fersk undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt.

— Resultater som det gjør dette utrolig verdifullt å jobbe med, sier Kåre Jones prosjektleder i region Vest for Statens vegvesen. I tillegg til å ha unngått mange tragedier, så innebærer 37 ulykker samfunnskostnader på rundt 412 millioner kroner.

— Over de siste seks åra så har vi brukt omtrent ti millioner kroner på ekstra kontroller, så dette viser hva som lønner seg, sier Jones men påpeker at det viktigste er å spare liv.

Høy fart "Si ifra"-kampanjen sikter seg inn mot unge som kjører i uforsvarlig høy fart, ofte langt over fartsgrensene.

— Vi har som utgangspunkt at de fleste unge allerede vet at dette er ufornuftig, og ønsker å gi dem støtte til å stå imot gruppepress. Men mot verstingene så er det bare kontroller som virker, sier Jones.

Vegvesenet i region Sør og Øst har de også hatt "Si ifra" -kampanjen de siste fem årene. Men med langt ifra like gode resultater. Transportøkonomisk institutt fant ikke sikre tegn på nedgang på grunn av kampanjen her i Agder.

— Vi har hatt hovedfokus på skolen, men det betyr ikke at vi ikke har vært eller ikke ønsker å være på veien, sier Per Harald Hermansen fra Vegvesenet region Sør. I skolen kjører spesielt opplærte medarbeidere fra Statens Vegvesen et pedagogisk opplegg der blant annet rollespill inngår.

Mer kontroll

Hermansen kunne ikke love at de positive tallene ville føre til at region Sør ville bruke samme handlingsplan.

— Jeg har fått rapporten idag, og vil ikke trekke noen konklusjoner foreløpig. Men jeg tror nok det blir mer fokus på utekontroll her også, sier Hermansen.