KRISTIANSAND: — Jeg er forbredt på å sluke noen kameler, ja. Vi har vist før at vi er villig til å gå langt for å få til samarbeid, sier Stian Storbukås til Fædrelandsvennen og sier målet fremdeles er å komme til makten i Kristiansand

— Men da stemmer jo velgerne på et parti som kommer til å gjøre noe helt annet enn det dere sier og lover?

— Alle må gi og ta, og jeg er villig til å gi mye. Men vi skal få til en retning. Flertall Høyre og Frp etter valget er realistisk. Da gjelder den politiske tyngeloven, og jeg tror vi vil komme langt i den retningen vi søker, sier Storbukås.

AVGRUNN.

Derom skal det strides, for Høyres ordførerkandidat Per Sigurd Sørensen sier at Frps politikk i øyeblikket er milevidt fra Høyres - og at Frp må gi opp mange av sine kampsaker hvis samarbeid skal bli mulig.

Både kutt i flyktningehjelp, sosialstøtte og bortfall av stillingsbank ser han som helt uaktuell politikk.

— Frp har vist vilje til å gi opp politkk før. Men i øyeblikket er det jo en avgrunn mellom oss, sier Sørensen, som likevel fortsatt jobber for at Frp skal støtte ham i kampen om ordførerkontoret, selv om han ikke ser noe midtsirkel å møtes i akkurat nå.

Frp mot røkla.

I går la de fem største partiene fram sine budsjettforslag for 2007. Frp er på en helt annen planet enn resten av bystyret i forhold til hvordan Kristiansand skal styres.

SV, Høyre, Ap og KrF er så godt som enige om de store talls lov. De flytter på en prosent eller to i budsjettet, øker litt til skole og kulturtiltak, kaster om på en investering eller to, men lar stort sett driften gå som før.

Frp, som ifølge meningsmålinger kan bli valgvinner til høsten, vil derimot revolusjonere Kristiansand:

Eiendomskatt skal kuttes med over 70 millioner fram til 2010 og eldreomsorgen skal vokse med minst 60 millioner kroner. For å få penger til dette skal minst 50 kommmunalt ansatte sparkes, stillingsbanken for overtallige skal legges ned, sosialhjelpen skal kuttes kraftig, flyktningtjenesten skal legges ned, kinoen selges, alle kommunale barnehager privatiseres og teater- og konserthuset skal skrinlegges.

KRIG

. - Dette er et budsjettforslag for kaos. Å kutte stillingsbanken betyr rettssak etter rettssak og full konfortrasjon med fagforeningene, sier Trond Blattmann, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Kristiansand kommune og bystyrerepresentant for Ap.

— Ren demonstrasjon. Vi ser her et parti som ikke er opptatt av gjennomslag, men demonstrasjon, noe velgerne bør merke seg, sier Bjarne Ugland (Ap).