KRISTIANSAND: — Det er på høy tid å ta foreldrenes bekymring på alvor, sier Kjerstin Fyllingen i en pressemelding. Hun er sjef i TrygVesta, som står bak den landsomfattende undersøkelsen.

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 6.-15. august i år. TrygVesta har spurt 500 foreldre med barn på barneskolen hvor trygt de mener det er for barna å gå eller sykle til skolen.

Det er foreldre i Nord-Norge og Trøndelag som er mest engstelige for sine barns skolevei. Her mener 40 prosent av de spurte skoleveien er mindre trygg eller ikke trygg i det hele tatt, mot et landsgjennomsnitt på 27 prosent. På Sørlandet frykter 23 prosent barnas skolevei. Minst bekymret er foreldre i hovedstaden.

— Dette henger gjerne sammen med både kortere avstander og bedre tilrettelagt infrastruktur, selv om trafikktettheten er høyere i Oslo enn ellers i landet. Sørlandet er gjerne mer sammensatt geografisk av by- og landkommuner, men at så mange som 1 av 4 foreldre her er bekymret for skoleveien er like fullt et høyt tall, sier Fyllingen.

Hun har følgende råd til foreldre i forbindelse med skolestart:

— Sett av tid til å gå skoleveien sammen med barna før skolen starter. Spesielt for de aller minste er dette viktig, men det kan også være en grei repetisjon for eldre barn. Vis barna hvor og hvordan de bør gå langs veien og hvordan de skal krysse veien. Husk godt synlig refleks nå som høstmørket nærmer seg.

Fyllingen mener også det kan være fornuftig å snakke med barna om hvilke farlige situasjoner som kan oppstå på veien.