OSLO: Austegard mistet den åtte år gamle datteren Stine Sofie som ble drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. I tiden etterpå har moren brukt sine erfaringer fra en lang rettsprosess til å hjelpe andre som har opplevd at deres nærmeste er blitt drept.

Gjennom Stine Sofies stiftelse har hun arbeidet spesielt med at pårørende i straffesaker skal få flere rettigheter.

Rett til å vite

Nå skal hun på ny i retten. Ada Sofie Austegard har saksøkt staten ved Justis— og politidepartementet for å få rett til å klage når straffedømte skal ut på permisjon.

— Pårørende har fått rett til å vite når den som er i fengsel for å ha gjort noe deres nærmeste, slippes ut på permisjon. Dersom man skulle være redd for å møte denne personen bør man få anledning til å klage og bli hørt når beskjeden om permisjonen kommer, sier Austegard til NTB.

Det er dagens bestemmelser i straffegjennomføringsloven og forvaltningsloven hun vil forsøke å endre ved søksmålet mot staten.

Jan Helge Andersen ble i Høyesterett dømt til 19 års fengsel for sin rolle i Baneheia-drapene. Austegard får jevnlig beskjed om når han er i permisjon. Hun savner imidlertid muligheten for å bli hørt dersom drapsmannens bevegelser skulle kollidere med hennes egne planer i permisjonstiden.

Mangler lovverk

— Tenk om vi for eksempel skulle gjennomføre en minnemarkering i Baneheia, og ser en av de dømte der oppe idet vi kommer fram dit, sier hun.

— Jeg har forsøkt å klage på dette, men problemet er at Kriminalomsorgen ikke har lov til å gi meg opplysningene og jeg har ikke rett til å klage, forteller hun.

Flere pårørende etter drap har tatt kontakt med stiftelsen og gitt uttrykk over frustrasjon for det samme. En kvinne hadde opplevd at eks-kjæresten som hadde tatt livet av broren hennes, var blitt invitert til samme fest som henne mens han var ute på permisjon.

— Dersom vi hadde hatt mulighet for innsyn og med en klagerett i forkant, ville man kunne unngått en slik situasjon. Det står i lovverket at ofre og pårørende skal tas hensyn til ved permisjoner, men det er ikke en regel det er lett å praktisere i dag, sier Austegard.