KRISTIANSAND: Aktor la ned påstand om fire år og åtte måneders ubetinget fengsel for mannen som har innrømmet å ha voldtatt sin samboer gjennom 20 år. Tingretten reduserte straffen med to måneder til 4,5 års fengsel.

I tillegg er han dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning og 390.000 kroner i menerstatning. Mannens advokat, Helge Abrahamsen, sier en eventuell anke vil bli vurdert over helgen.

Sex under vold

Retten finner det bevist at mannen i 40-årene et utall ganger har tvunget seg til sex ved å bruke vold og trusler mot sin yngre kone. Enkelte ganger var det så ille at hun fryktet for livet sitt da samboeren ble sint, tok kvelertak og deretter voldtok henne på det groveste.

I retten erkjente han alle forholdene om både vold, trusler og voldtekt. Et stort antall ganger ble hun tatt med i bilen til en øde veistrekning for å bli voldtatt i bilen. Hun prøvde å komme unna, men ble slept inn i bilen igjen. Blant annet ble hun kastet i badekaret mens hun var gravid, og deretter voldtatt. I et annet tilfelle ble hun voldtatt, og fødte dagen etter barnet sitt flere uker for tidlig. En annen gang holdt han ei skarpladd dobbeltløpet hagle mot ansiktet hennes, for så å skyte de to skuddene ut av vinduet.

Grov brutalitet

I skjerpende retning legger retten til grunn at det var flere titalls ganger han brukte vold for å få sex, at det skjedde med stor brutalitet og at det ga kvinnen reell dødsangst. Han fornedret hennes systematisk, og nektet hennes prevensjon fordi han ikke ville hun skulle oppsøke lege. Mannen har heller ikke respektert besøksforbudet han er ilagt av politiet.

I formildende retning er full tilståelse, og at han selv ble utsatt for vold i barndommen. I tillegg har mannen innsett at han trenger behandling for sitt voldsproblem.

God rabatt

Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen antydet i retten at mannen i 40-årene i utgangspunktet skulle hatt sju års fengsel. Men han ønsket at retten skulle gi to år og fire måneder i strafferabatt etter at vedkommende samarbeidet og tilsto vold og voldtekter over 20 år.

Når det gjelder erstatningsbeløpet antyder kvinnens bistandsadvokat Per Øyvin Andersen at det burde ligge på rundt 600.000 kroner. Det fulgte retten opp.