Kristiansand: Mannen har krevd 250.000 kroner fra staten for urettmessig straffeforfølging etter at han ble frikjent for ranet av Sparebanken Pluss i Mandal i 2004. Dagen før Spareskillingsbanken ble ranet, hadde han fått vite at erstatningspengene ville komme seinere enn forventet, forteller 33-åringens advokat, Olav Sylte. Utbetalingen var utsatt med tre måneder.

— Siktede ga i går en en detaljert forklaring og har fortalt at en direkte foranledning til bankranet er at han har gått i lang tid og ventet på penger, sier Sylte til fvn.no

Utbetalingen av erstatningskravet skal ha blitt utsatt gjentatte ganger. Sist gang var i august.

— Blakk, uten jobb og med gjeld til forfall ranet han en bank. Alle trenger penger for å leve, sier advokat Olav Sylte til VG.

33-åringen fra Mandal ble tatt knapt ett døgn etter han la på flukt fra politiet. Ifølge Sylte var 33-åringen på vei til politistasjonen i Kristiansand for å melde seg da han ble pågrepet med ransutbyttet i en taxi på Nodeland.

— Han har forstått at han ville bli tatt, men han han har forklart at han trengte penger og handlet impulsivt. Når han ble tatt av politiet hadde han allerede bestemt seg for å erkjenne forholdet. Det gjorde han i bilen på vei til politiet, sier advokaten.

Leverte ransutbyttet på nær en million kroner

Ifølge den siktedes forklaring leverte han hele ransutbyttet, som ifølge ham selv er på nær en million kroner, til politiet da han ble pågrepet.

— Han er selv av den oppfatningen at det er nærmere en million kroner, men han har ikke talt pengene selv, sier Sylte legger til at den siktede mandalitten ikke har brukt noe av ransbeløpet annet enn på taxituren.

Brukte startpistol

Så langt er ikke våpenet som den sikteden benyttet seg av funnet, men ifølge Sylte skal 33-åringen ha forklart at han avfyrte et skudd i taket med en startpistol.

— Han har sagt at han brukte en startpistol til meg, men pistolen er fortsatt ikke funnet. Siktede må selv være med på befaring og det ble ikke satt av tid til det etter avhøret i går, sier Sylte til fvn.no.

En kjenning av politiet

Mannen beskrives som en kjenning av politiet uten at etterforskninsgsleder Leif Vagle ønsker å gå i detaljer.

— Vi vil ikke gå inn på hva, men han er en kjenning av politiet, bekrefter Vagle til fvn.no.

Ifølge VG Nett skal mannen tidligere være dømt for bruk og besittelse av narkotika, samt våpentyveri.

Etter at Sparebanken Pluss i Mandal ble ranet i 2004, ble 33-åringen dømt til fengsel i tingretten, men frikjent av juryen i lagmannsretten, men erstatningen har uteblitt

Advokat Sylte, som fikk mannen frikjent for Mandals-ranet, sier 33-åringen fikk ideen til et bankran etter å ha tilbrakt mange timer på tiltalebenken og hørt om ranet han angivelig skulle ha begått for tre år siden.

Blir fremstilt for varetektsfengsling

— Nå skal vi ha samtale med ham i dag igjen, men jeg tror ikke det blir aktuelt med et nytt avhør, sier Sylte.

33-åringen vil nå bli fremstilt for varetektsfengsling.

— Han blir trolig fremstilt for varetekstsfengsling nå på mandag. Det er han kjent og inneforstått med, opplyser Sylte til fvn.no.