KRISTIANSAND: Alternativet kan være opp til fem dager på ferjekaien i Hirtshals.

Til sammen har Master Ferries og Color Line kansellert 28 avganger i sommer og hele 18.000 passasjerer er rammet. Ventetiden er på flere dager både i Kristiansand og Hirtshals.

Dermed har mange kjøpt kart og lagt i vei. Det er mange ruter å velge mellom, men fordi ferjekapasiteten er sprengt flere steder har flere valgt å kjøre helt rundt. En tur på mellom 110 og 130 mil, alt etter hvilken vei man har valgt.

Bleier og kart Vi kjøpte bleier og kart, og la i vei rundt hele Danmark og opp svenskekysten, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Mette Gundersen. En drøy tur på rundt 120 mil med samboer, barn på seks år og på åtte måneder.

— Underveis ringte jeg Color Line og fortalte om min frustrasjon. Om mangel på informasjon, beskjeder om alternativer også videre, sier Gundersen.

— Jeg etterlyser romsligheten Color Line, snakker om. De kunne ikke love oss som mistet en avgang plass før om fem dager fordi ferjene var fulle.

Color Line prioriterte ikke de som hadde fått kansellert sin avgang, derfor havnet disse sist i køen og fikk beskjed om at de kunne måtte vente i opp til fem dager. Ledige hotellsenger var heller ikke å oppdrive.

Sliten

En annen som har kjørt hele veien rundt er Tommy Berg (23) og samboeren Linn Trude Brall.

— Vi fikk først ferje tirsdag eller onsdag, og så lenge kunne vi ikke vente. Derfor tok vi veien gjennom Danmark og opp Sverige.

Dekker ikke. Berg og Brall fikk billett på Color Lines egen båt mellom Sandefjord-Strømstad, så de slapp å kjøre om Moss-Horten.

— Vi vil kreve penger tilbake til å dekke utgifter til bensin og bompenger, sier Berg. Det blir ikke så lett.

— Vi refunderer ferjebilletten Hirtshals - Kristiansand, og dekker utgiftene til ferjen Strømstad - Sandefjord, sier linjedirektør Odd Grønberg i Color Line. Ut over dette dekker ikke Color Line tap som bilistene blir påført.