GRIMSTAD: Flåttbestanden har eksplodert på Sørlandet, og det er ikke lenger bare i skogen den nå holder til. Også i byene kryr det nå av de hissige små krypene. Dette som en konsekvens av forfall av kulturlandskapet og at store områder holder på å gro seg til med sump og kratt, skriver Grimstad Adressetidende.

Flåttsesongen begynte også ekstra tidlig i år, allerede i april.

Som kjent kan flåttbitt føre til at man blir smittet av den farlige borrelia-bakterien. Dette har i de verste tilfellene ført til at folk har fått alvorlige infeksjoner og også lammelser. Smitten oppdager du om bittet blir rødt og hovent og begynner å klø eller man får utslett.

Ifølge Norges fremste flåttforsker, Reidar Mehl ved Folkeheiseinstituttet, er det derimot liten sjanse for å pådra seg smitte om flåtten blir fjernet innen noen timer etter at man blir bitt. Det viktigste er å være på vakt og sjekke seg selv og husdyr for flått ofte.

Spis hvitløk og bruk hvitt tøy Det finnes også gode råd for å unngå å bli flåttmat.

Skaumann Sivert Wille Svane har følgende tips:

— Jeg spiser sitrus og hvitløk. Det hjelper mot både mygg, småfluer, klegg og flått, sier Svane til Grimstad Adressetidende.

Han råder også folk til å gå med lyse klær og å foreta en grundig kroppsvask og tørke seg med frottehåndkle hver kveld, for å fjerne flått som ennå ikke har satt seg fast.

Blir man først bitt, bør man prøve å få fjernet flåtten med en pinsett eller med fingrene innen få timer. Da er sjansen for å bli smittet av borrelia-bakterien liten. Har flåtten sittet på i nærmere ett døgn, bør man oppsøke lege. De nøler som regel ikke med å skrive ut penicillin-kur.

Husk også å sjekke dine firbeinte venner ofte, da disse har større sjans for å bli bitt når de ferdes ute i skog og kratt.