GRIMSTAD: – Suksess for verdens kanskje minste universitetsby står og faller på om studentene velger Grimstad, sier campus-bygger Bjørn Vedal i Ugland Eiendom.

– Vi har et sterkt ønske om å lykkes og har nå startet en mulighetsstudie for å finne ut hva som er klokt å legge inn i det 670 dekar store arealet vi kaller kompetanseområdet, sier Leiv Egil Thorsen, rådgiver i Grimstad kommune.

Et hittil urørt areal på 410 dekar vest for Terje Løvås vei ligger nærmest klart til å bebygges. Flere grunneiere skal ha vist interesse for at deres eiendommer kan innlemmes i campus-teknologiparkområdet.

Gravemaskiner har nylig begynt å grave ut tomta til det nye universitetsbygget, som i alt blir på 25.000 kvadratmeter. Høsten 2010 skal 2.500 studenter innta universitetsområdet.

Nå setter Grimstad kommune, Ugland Eiendom, Grimstad Næringsråd, Studentsamskipnaden og Universitetet i Agder seg ned for å planlegge hva hele kompetanseområde kan inneholde.

– Vi etablerer flere nye master— og doktograder ved universitetet og vi ønsker tett sa, sier dekan Frank Reichert, som ønsker at UiA blir verdensledende på forskning.

Nøkkelen til suksess er i følge prosjektgruppen samspill mellom næringslivet, Grimstad by og universitetet. Gruppen ser for seg at området fylles med aktivitets- og kulturtilbud, i tillegg til høyteknologiske bedrifter.

Det nye studentkulturhuset «Blue-Box» er nemlig ikke nok for å få studenter til å trives. Det nevnes aktiviteter som både idrettsanlegg og badeland.

Studentsamskipnaden ønsker tidsriktige studentboliger. Universitetet ønsker bedrifter som integreres i undervisningen.<EP>– Området har et stort utviklingspotensiale, som ikke må forringes gjennom en bit for bit utbygging, sier Thorsen, som tror på rask vekst i universitetsområdet.

Bjørn Vedal i Ugland eiendom sier til Fædrelandsvennen at pågangen fra bedrifter har vært stor etter at Grimstad ble universitetsby.

– Jeg tror kompetanseområdet kommer til å vokse svært raskt, sier Vedal.

OMRÅDET: Den røde streken viser hele kompetanseområdet som nå skal utvikles i tilknytning til universitetet. Skisse: Grimstad kommune

Se prosjektplankartet i fullformat