KRISTIANSAND: — KrF har sveket oss i Demokratene og brutt en skriftlig avtale inngått 12. september. Det er uverdig. KrF har bedrevet partnerbytte med andre i skjul. Det sømmer seg ikke et kristent parti, sier en dypt skuffet Kleppe.

— Vi har ikke brutt avtalen, men vi har kansellert den fordi fundamentet for den ikke var til stede, sier KrFs Jørgen Kristiansen.

Mister inntekt

Når Kleppe mister plassen i formannskapet, mister han også 20 prosent stilling og over 130.000 i årlig inntekt. Da er det umulig å fortsette som heltidspolitiker. Han har bare gruppeledervervet igjen, pluss fylkestinget - som kun gir cirka 200.000 i årslønn.

— Jeg har vært byens mest aktive politiker. Jeg tar ombudsrollen på alvor - og sier ifra. Nå får jeg takken fra de andre partiene, sier Kleppe, som føler seg vingeklippet av politikere som vil stoppe kjeften hans.

— Sånn er politikken, jeg må tåle det. Men jeg synes spillet er uverdig. Både Venstre og SV får plass i formannskapet, begge betydelig mindre partier enn Demokratene, sier han.

Etter valget har det vært uvanlig mye tautrekking om posisjonene. Dette har skjedd:

Høyre og Ap ble enige med SV, Venstre, Sp og MDG om ordførervervene.

Dermed får Venstre og SV formannskapsplass.

Da dette var klart, inngikk KrF og Demokratene en skriftlig avtale. Sammen hadde de stemmer nok til at Demokratene kunne få en formannskapsplass og KrF to i kommunalutvalget. Trodde de.

AVTALEN: Den skriftlige avtalen mellom KrF og Demokratene som Vidar Kleppe og KrFs Arvid Omdal skrev under 12. september. Foto: Torstein Øen

AP nektet

Men så viste det seg at de trengte én stemme til. Ap hadde to ledige, men nektet å gi gi hjelp til Kleppe. Det samme nektet Høyre.

— Derfor har ikke vi brutt noen avtale. Avtalen hadde ikke noe fundament, sier Jørgen Kristiansen om Kleppes kritikk.

Tidlig denne uken ringte Anne Ma Timenes til Bjarne Ugland og ba ham ta initiativ til en ny og omforent mer rettferdig løsning.

— En god idé. Dette ville sikret Kleppe formannskapsplass, pluss at alle partier i bystyret ville blitt representert i hovedutvalg. Men nå har altså KrF i siste runde gått vekk fra sitt eget forslag, opplyser Bjarne Ugland.

I går inngitt KrF nemlig avtale med Frp og Pp. Nå får KrF to eller tre i formannskapet og to i kommunalutvalget. Det forhandles ennå om Pensjonistpartiet skal få en av plassene som takk.

For sent

— Hvorfor ikke løsningen til Ugland/Timenes om å få til en mest mulig rettferdig fordeling ut fra velgernes dom, Kristiansen?

— En god løsning for en uke siden. Men våre tog hadde gått så langt at vi ikke kunne si ja likevel, sier Jørgen Kristiansen, og legger til at Kleppe ble tilbudt plass i kulturstyret, men at han har takket nei.

— Jeg ba om tid, men det nektet KrF. Jeg skal tydeligvis stoppes, sier Kleppe.