KRISTIANSAND: — De har måttet krype i grusen før og skal få lov å krype en gang til, hvis de ikke kommer opp med noe skikkelig, tordner Per Juell Larsen (70) fra Kjøita Park.

I vår startet entreprenørfellesskapet Kruse Smith og Br. Reme å skifte ut alle fasader i de to blokkene med 46 leiligheter på elvebredden. I løpet av en måneds tid skal alt være ferdig.

Takket nei

Samtidig skal alle ha fått tilbud om 10.000 kroner i kompensasjon for ubehaget som ventet dem i sommer og høst, en opplysning beboerne i de lekkasjeutsatte leilighetene måtte holde helt tett om.

Bare tre av beboerne takket nei, tre av dem som har vært mest berørt av byggeskandalen. De samme beboerne har stått hardt på at hele fasaden måtte skiftes, noe entreprenøren til slutt erkjente, etter en rapport fra Byggforsk.

— Disse jålebukkene skjønner ikke sitt eget beste. De er blitt dukket på det tekniske, nå skal de bli dukket på det juridiske, varsler Per Juell Larsen, som har 40 års erfaring som bygningsingeniør, de 20 siste som leder for byggeprosjekter.

Han takket nei til tusenlappene, fordi han fryktet ubehaget ville overskride det en slik sum ville gjøre opp for, og det med god margin. Etter to måneder med til dels uutholdelig støy, og tre måneder i tussmørke bak presenning, hevder han det ble verre enn fryktet.

— Det har vært helt ubeboelig. En dag holdt de på å meisle på den ene siden og slå opp gips på andre siden, så kona var helt forrykt, forteller Juell Larsen, som anslår et krav flere ganger så høyt.

Takket ja

Hans leilighet er en av fem-seks som i fjor ble totalrenovert etter fukt i tak og vegger, og ekteparet måtte flytte ut i 11 måneder mens arbeidet pågikk. For dette fikk de kompensasjon fra forsikringsselskapet. Da de flyttet tilbake, startet arbeidet med fasadene.

Naboen, Øyvind Olsen (65), takket ja til tilbudet om 10.000 kroner. Det hadde han neppe gjort om han kjente omfanget på forhånd.

— Jeg lurer på om noen av sjefene i Kruse Smith hadde akseptert å bo på en arbeidsplass på denne måten, sier Olsen, og legger til at han ikke har vært på verandaen siden fellesferien.

Styret i Sameiet Kjøita Park har anbefalt beboerne å akseptere tilbudet, men styreleder erkjenner at «larmen og ubehaget har vært ille».

— Folk fikk et tilbud som dekker tort og svie, og aksepterte det. Beboerne er ikke opptatt av å skvise 10-15.000 kroner ekstra, men å få det bygget de har betalt for. De fleste ser fram til å bo her i fred og ro, understreker Tore Hansen-Tangen overfor Fædrelandsvennen.