KRISTIANSAND: — Det er farlig å la glasskårne ligge, og det er fort gjort for barn å skade seg, sier Espen Edvardsen. Han venter på bussen ved Oddernes, og betrakter to knuste ruter på holdeplassen.

Kriminalstatistikken for første halvår 2007, viser at ruteknusing og annet hærverk på Agder er et stadig økende problem.

— Omfanget av hærverk har økt mye. Vi har hatt svingninger i statistikken tidligere, men i år er det en påfallende økning i antall anmeldte saker, sier visepolitimester i Agder politidistrikt, Kjell Hegstad.

Antall anmeldte skadeverk har gått opp med 25,8 prosent på ett år, og det er anmeldelser innenfor tagging, ruteknusing og skadeverk på kjøretøyer og båter som øker mest. Antall anmeldte saker har økt fra 504 til 634 saker.

Irritasjon

NCC Roads i Kristiansand har mer enn nok å henge fingrene i. De har ansvar for området fra og med Mandal til Kristiansand og opp til Hægeland, og daglig må de rykke ut for å vaske bort tagging eller få bort glasskår i busskur.

— Vi vasker de samme busskurene hele tiden. Når vi vasker det samme for tretusende gang, blir vi jo irriterte, sier operatør i NCC, Rune Halvorsen.

Etter hver helg er det både tagging og knuste ølflasker i busskurene. Det er både et tidkrevende og kostbart arbeid å fjerne dette.

— Både to og tre busskur kan bli knust på ei helg. I tillegg til at det er et omfattende oppryddingsarbeid, blir det en stor regning til kommunen, sier Pettersen.

Høye kostnader Et nytt busskur koster inntil 60.000 kroner, og ei knust rute koster 10.000 kroner.

Til tross for at en kan lage busskur i både betong og tre, er det flust av busskur av glass i byen.

  • Det går på det visuelle. Vi har gått ifra gamle, grå skur, og prøver å piffe opp med glasskur. Vi prøver å gjøre gatebildet fint å se på, sier soneingeniør i Kristiansand kommune, Torfinn Jore.

Driftsleder i NCC, Svein Arne Baardsen, forteller at kostnadene for hærverk er høye.

  • Det koster hundretusener å fjerne tagging. I tillegg har vi ødeleggelser for over en million i året, som gjelder all hærverk, sier Baardsen.