8. desember ble en ny tilleggsprotokoll til Genèvekonvensjonene vedtatt, og fredag vedtok Norge som første stat ratifiseringen av tilleggsprotokollen.

Protokollen likestiller et nytt emblem, det religiøst-etnisk nøytrale "Røde Krystall", på linje med det røde korset og den røde halvmånen, skriver Røde Kors i en pressemelding fredag.

Seks måneder etter at to stater har ratifisert protokollen, vil den tre i kraft, og i praksis vil da både Israelske Røde Davidstjerne (Magen David Adom) og Palestinske Røde Halvmåne kunne bli likestilt med Røde Kors internasjonalt.

Lang kamp

Israelske Røde Davidsstjerne har blitt nektet medlemskap i den internasjonale Røde Kors-komiteen siden 1931, fordi de nektet å erstatte Davidsstjernen med et kors.

Religiøst og politisk representerer korset både den kristne religion og vestlig arroganse for jødene, som nå endelig kan benytte sitt eget symbol, inkorporert i "Røde Krystall" internasjonalt .

Magen David Adom er verdenskjent for sitt uredde engasjement i internasjonale redningsaksjoner. Israelske Røde Davidsstjernekorps reiser ofte inn i terror— og krigsområder som første hjelpeorganisasjon utenfra.

- Norge et foregangsland

— Jeg er glad for at Norge er første stat til å ratifisere den 3. protokollen, sier president i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg.

Han pekte på at Røde Kors er en verdensomspennende organisasjon hvor nasjonalforeningene har samme status og likt ansvar og plikt til å hjelpe hverandre.

— Ved å åpne for det nye emblemet håper Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-bevegelsen at man kan komme nærmere prinsippet om universalitet, påpeker Stoltenberg.