LYNGDAL: Brøytebilen hans er en Ford AA fra 1929!

— Den er god å brøyte med, ser du. Sprek er den også. Kåre Udland stapper pipa og smiler lurt der han viser fram den vesle lastebilen med plog utenfor garasjen ved riksvei 43 i Kvås.

Chassiset kjøpte han for seks år siden. Da hadde den 77 år gamle Forden stått ute i skogen i årevis. Det skremte ikke Kåre. Han visste at gamle Henry Ford kunne dette med biler.

— Jeg slipa platina'en og helte på bensin. Den startet med en gang, forteller han.

Hytta kjøpte Kåre av en kjenning på Lista. Den hadde stått på en Ford fra 1938. Skjermene hentet han fra en Ford personbil 1931-modell og planet var det Salve Støle på karosserifabrikken i Lyngdal som snekret.

For to år siden var lastebilen til Kåre Udland fra 1929 klar til å settes ut på veien. I vinter ble den brøytebil fordi hyppige snøfall «tvang» den 70 år gamle eieren til innsats. Udland hadde funnet en spissplog fra 1930-årene i en veikant, slik at han nå hadde landets kanskje eldste brøytebil klar.

Spissplogen er noe rusten. Den skal lastebilsjåføren gjennom en mannsalder - sjåfør fra han var ti år - fikse når han kan. Det har Kåre Udland ikke hatt tid til ennå. Da mars-snøfallene begynte å drive sørlendingene til vanvidd, satte Kåre den gamle sjåførlua på, tente snadda og rygget doningen ut av garasjen. - Jeg meldte meg til tjeneste og fikk klarsignal fra kommunen. De sa til og med at de skulle holde meg med «brøytevann», ler han. I gamle dager var det nemlig ikke uvanelig at det vanket en dram på brøytekarene.

Kåre vrir på selvstarteren. Ingen fusking her. Firesylinderen med 40 hestekrefter under panseret er klar til innsats.

Denne dagen skal bilen bare ut på veien til ære for Fædrelandsvennens lesere. Det var en sjelden pause i snøværet lørdag, men søndag lavet det ned igjen.

Da dro Kåre Udland ut igjen for å brøyte boligfeltet nede i veien, og kaste snøen bort fra riksvei 43 mellom Kvås med spissplog og styrekjetting på den 77 år gamle lastebilen sin.

Har han Norges eldste brøytebil i drift, tro?

johs.bjorkeli@fvn.no