KRISTIANSAND: — Å tråkle seg forbi andre trafikanter, skaper svært trafikkfarlige situasjoner, og fører til mange unødvendige ulykker, sier up-sjef i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal, til fvn.no.

På innsiden

Onsdag ettermiddag tok mc-føreren på bildet seg den frihet å kjøre forbi en bilist på høyresiden. Med bare én drøy meter inn til autovernet av betong, snek motorsyklisten seg forbi. Kjøringen foregikk på strekningen mellom bunnen av Myrbakken og bomstasjonen ved Xstrata Nikkelverk på E 39. Mc-føreren tråklet seg forbi flere biler før han gjennomførte den risikable forbikjøringen.

----------- Har du opplevd lignende villmannskjøring? Skriv inn din historie nederst i artikkelen, og send oss bilde på nett@fvn.no

----------- — Ofte ser vi at denne typen kjøring skjer i forbindelse med mye trafikk i rushtiden. Mange motorsyklister blir utålmodig når trafikken går tregt, og ønsker å komme seg forbi. Men ofte er det mye trafikk i motgående felt, og da er det ekstra farefullt med tanke på møteulykker, sier Hasseldal.

Sparer lite tid

Up-sjefen mener tidsbesparelsen er minimal i forhold til den risikoen trafikantene utsetter både seg selv og andre for.

— Ofte ser vi dette skje i forbindelse med sommeravvikling. Folk har dårlig tid, og blir rastløse av å ligge bak. Da velger en del å kjøre forbi, selv om køen er fryktelig lang. Man sparer nesten ikke tid, men setter mange liv i fare, sier Hasseldal.

Up-sjefen mener også folk har et ansvar i det å holde fartsgrensen. Han mener mange kjører unødvendig sent, og dermed skaper irritasjon hos medtrafikanter.

— Det er viktig at de som kjører under fartsgrensen ser i speilen, og slipper folk forbi. Det er mange som blir provosert når andre bilister ligger 10 km/t under fartsgrensa. Hvis man slipper folk fram, slipper man tråklingen, sier Hasseldal, og legger til:

— Up er ikke bare ute etter å ta de som kjører for fort, men også dem som hindrer god flyt i trafikken. Det er viktig at folk skjønner at de må holde fartsgrensa for å unngå trafikkfarlige situasjoner.

— Hva ville skjedd med denne mc-føreren hvis up hadde sett forbikjøringen?

— Personen ville blitt anmeldt, og ilagt et forelegg. Hvorvidt det hadde blitt førerkortbeslag, kommer an på hvordan den øvrige kjøringen hadde vært. Hadde det vært ekstrem kjøring i forkant, kunne personen mistet lappen, sier Hasseldal.

Fotodokumentasjon

Hasseldal mener det kan være bra om passasjerer i biler tar bilde av villmannskjøring i trafikken, og melder fra til politiet. Han mener kameramobiler gir helt nye muligheter i forhold til det å dokumentere vågal kjøring fordi de fleste har mobilen tilgjengelig.

— Det er et hjelpemiddel som det er vanskelig å bortforklare. Et vitneutsagn kan man forsøke å trekke i tvil, men et foto har høy bevisverdi, sier Hasseldal.

Vi ønsker å høre din historie! Skriv den inn i debatten under.