Rawalpindi Musharraf sa i går, i et intervju med nyhetsbyrået AP, at han kommer til å trekke seg som forsvarssjef i Pakistan innen utgangen av november. Etter dette vil han ta fatt på en ny presidentperiode som sivilist.Den internasjonale kritikken mot Pakistans president, som også tidligere har lovet å gå av som forsvarssjef, øker. Samtidig truer opposisjonsleder Benazir Bhutto om å danne en bred politisk front mot Musharraf.Men Musharraf ser tilsynelatende vekk fra all kritikk, og advarer i et intervjuet med AP onsdag om at det vil skape kaos dersom han gir etter for opposisjonens krav om å trekke seg nå.Musharraf anklager også opposisjonsleder Benazir Bhutto, som han har satt i husarrest, for å drive politisk oppvigleri og for å ha begått et alvorlig tillitsbrudd. Han lar likevel døren stå på gløtt for et samarbeid med Bhutto etter valget.Musharraf sa videre at han ikke gir etter for press om å avslutte unntakstilstanden som ble innført 3. november. Unntakstilstanden er på ubegrenset tid og kan komme til å vare til etter valget på ny nasjonalforsamling i januar, sier presidenten.— Alle som er ærlige nok til å si direkte til meg hva realiteten er, mener at det vil føre landet ut i kaos dersom jeg ikke håndterer den politiske situasjonen nå med meg som sittende president, sier Musharraf. Front mot Musharraf?

Benazir Bhutto gjorde det onsdag klart at hun ønsker å gå sammen med tidligere statsminister Nawaz Sharif om å danne en politisk front mot Musharraf.- Jeg skal snakke med Nawaz Sharif i kveld. Jeg har snakket med tjenestemenn i partiet hans, men har ikke kommet i kontakt med ham ennå. Men jeg skal prøve igjen, sa Bhutto.- Målet med disse samtalene er å danne en felles front og formulere en felles strategi for å redde demokratiet, fremholder Bhutto i et telefonintervju med nyhetsbyrået AFP.Tidligere statsminister Bhutto har snakket med ni andre ledende opposisjonspolitikere i Pakistan om å danne en felles front, sier en av lederne i partiet PPP. Økt press.

USA og andre vestlige allierte øker samtidig presset mot Musharraf for å få ham til å ta av seg uniformen og oppheve unntakstilstanden umiddelbart. Men det ser ikke ut til at kritikken går ut over det økonomiske samarbeidet.- Det er vanskelig å forestille seg at de kommende valget i Pakistan vil bli betegnet som fritt og rettferdig dersom det blir avviklet under en unntakstilstand, som er viden kritisert, sa pressetalskvinne i Det hvite hus, Dana Perino.Perino ville ikke si om myndighetene i Washington vil akseptere valgresultatene dersom unntakstilstanden opprettholdes under valget. Valget er berammet til januar neste år.- Vi oppfordrer Pakistan om å heve unntakstilstanden umiddelbart, sa hun.Perino avslo også å svare på om USA vil revurdere sin økonomiske hjelp til sin pakistanske allierte i kampen mot terror. Det fikk observatører til å tippe at den økonomiske støtten fortsetter. EU-kritikk.

Også EU nøler med å kutte hjelpen til Pakistan, men trappet også onsdag opp sin kritikk av Musharraf.- Unntakstilstanden skader de demokratiske institusjonene. Det er derfor av stor viktighet at de sivile og politiske rettighetene gjenopprettes. Det er en forutsetning for valg, sa EU-kommissær for utenrikssaker Benita Ferrero-Waldner.- Å stanse samarbeidet vil derimot bare ramme en befolkning som allerede sliter, uttalte den portugisiske EU-ministeren Manuel Lobo Antunes. NTB