SIRDAL: Hadde ikke bakterien blitt oppdaget, kunne den ha spredt seg til hele Norge.

— Vi er veldig glad for at dette ble oppdaget. Hvis ikke hadde bakterien kommet ut i vanlig drift, og da hadde det virkelig blitt krise, sier Nils Undheim, daglig leder i importfirmaet Nor Chick AS.

De eier kyllingene som holder til i et isolat på Tonstad. Disse skulle egentlig bli «stamforeldre» til kyllinger og verpehøns over hele landet.

Nå har de fått frist på seg til 15. juni med å avlive og destruere kyllingene.

— Det vil skje i neste uke, så snart vi får tak i et spesialfirma som kan gjøre jobben, sier Roald Ribe som er innehaver av isolatet på Tonstad.

Fædrelandsvennen snakket med han i går kveld.

— Dette er dessverre slikt som skjer når man driver med dette, sier han.

Smittsom

Importerte kyllinger skal alltid være i isolat før de blir solgt videre. Et av disse isolatene ligger på Tonstad og blir brukt av Nor Chick. De leverer kyllinger som blir opphav til 35 prosent av norsk fjørfe.

For å unngå at sykdommer skal spre seg, tar Mattilsynet jevnlige prøver av de importerte kyllingene.

De smittede kyllingene kom til Tonstad fra USA i begynnelsen av mai. 22. mai ble det tatt prøver, og i begynnelsen av juni ble det klart at det var salmonellasmitte blant kyllingene.

Bakterien som ble oppdaget er av typen «salmonella heidelberg». Den smitter mennesker som spiser kjøtt eller egg fra smittet fjørfe.

I går bestemte Mattilsynets regionkontor at alle kyllingene skulle avlives og destrueres.

— Noe annet var ikke aktuelt, sier Gunnar Gunnarsson, distriktssjef for Mattilsynets distriktskontor for Dalane, Sirdal og Flekkefjord.

Nor Chick er ansvarlige for at avlivingen skjer, mens Mattilsynet vil kontrollere at det skjer på rett måte.

Kostbart

Avlivingen kommer til å bli kostbar. Nils Undheim anslår at kyllingene som må avlives er verdt rundt en million kroner. I tillegg kommer utgifter til den omfattende rengjøringen som må gjøres i isolatet. Så må nye kyllinger kjøpes inn.

Undheim regner med at det blir den amerikanske selgeren som må ta utgiftene.

Han har aldri opplevd noe så dramatisk så lenge han har drevet med fjørfe.

— Jeg har drevet med import i 10-12 år og det er første gang noe slikt skjer, sier han.

Også Mattilsynet karakteriserer tilfellet som spesielt.

— Det er sjeldent noe slikt skjer. Siden Mattilsynet startet opp i 2004 har det ikke skjedd noe lignende. Og jeg kan ikke huske å ha hørt om noe slikt tidligere heller, sier Gunnar Gunnarsson.