ARENDAL: Kvinnen var på besøk i Østfold da episoden skjedde. I skogkanten så kvinnen en rådyrkilling som så forlatt ut. Da kontaktet hun først viltnemda

— Hun lurte på hva hun skulle gjøre, men fikk klare instrukser om å la den være. For det er helt vanlig at rådyrkalver ligger litt alene mens moren beiter i området. Moren følger med hele tiden, men vil trekke seg litt unna hvis det kommer folk, forteller viltforvalter Åsmund Fjellbakk.

Til tross for viltforvalternes oppfordring valgte kvinnen å putte rådyret i bagasjerommet, for deretter å sette kursen mot Arendal. Like etter dukket rådyrmoren opp for å lete etter barnet sitt.

— Vi mottok flere meldinger om at rådyrmoren gikk rundt og skrek og ropte etter ungen sin på nettene, forteller Fjellbakk, som koblet politiet inn i saken.

Da kvinnen ble kontaktet av politiet skjønte hun det gale hun hadde gjort, og returnerte med dyret til Østfold. Nå håper viltnemda at rådyret ikke har fått varig mén av den lange bilturen fram og tilbake til Sørlandet.

— Viltnemnda sørget for at moren og ungen kom i kontakt med hverandre igjen. Og så langt har det heldigvis gått bra, forteller Fjellbakk.

Ifølge viltforvalteren er det et gjentakende problem at folk tar med seg "forlatte" rådyrkillinger.

— Vi har sett flere tilfeller av dette. Folk misforstår situasjonen og tror at dyreungene er forlatt. Men sånn er det ikke, sier han. Og det er forbudt etter Viltloven å ta vekk dyreunger fra moren. I tillegg er det et viktig dyrevernsmessig aspekt oppe i dette, sier Fjellbakk.