— Rapporten påviser tydelig at rusmisbruk i betydelig grad (42 prosent) er medvirkende årsak til fatale ulykker, fastslår leder av Regional Ulykkesananlysegruppe (RUAG) i Region sør, Elisabeth Longva.

Statens vegvesen Region sør la i dag frem resultatene en ny, omfattende ulykkesrapport. Rapporten er utarbeidet av Regional Ulykkesanalysegruppe (RUAG), og er ifølge Statens vegvesen en av de mest grundige ulykkesrapportene som er blitt utført.

Uvettig kjøring

I løpet av 2005 omkom 67 mennesker i 60 ulykker i Region sør. I følge RUAGs rapport kunne mange av disse dødsfallende vært unngått hvis sjåførende hadde utvist en større aktsomhet i trafikken.

Blant annet fremkommer det av rapporten at for høy fart kan knyttes til 47 prosent av dødsulykkene i 2005. Generelt dårlig oppmerksomhet i trafikken har medvirket til 52 prosent av ulykkene.

— Å kjøre i trøtt og søvnig tilstand mener vi kan ha vært en mulig medvirkende årsak i 22 prosent av dødsulykkene.

Bilbelte viktigst

Omfattende kampanjer til tross, rapporten viser at vi fortsatt er for sløve når det gjelder bruk av bilbelte. Av de 67 som omkom på veien i 2005, var det kun halvparten som brukte bilbelte.

— Fortsatt er et hovedbudskap til trafikantene at de må bruke bilbeltet. RUAGs arbeid avdekker at bilbelte også stadig brukes uriktig. Informasjon om riktig beltebruk er dermed et viktig tiltak i tiden fremover, sier Longva.

Les mer i Fædrelandsvennens papirutgave lørdag.