OSLO: — Det er en gledelig utvikling, sier Aasen, som er doktor i analytisk kjemi ved Norges veterinærhøgskole, til fvn.no.

Tirsdag ble det klart at det fra og med uke 19 blir slutt på all bruk av mus ved rutineanalyse av PSP (Paralytic Shellfish Poisoning) i Norge.

Aasen har i mange år jobbet sammen med algetoksingruppen ved NVH med å utvikle alternative, kjemiske metoder som kan brukes når man tester om blåskjell er giftige. Det er imidlertid ikke akkurat metoden som nå erstatter museforsøkene Aasen har jobbet med. Han forsøker å finne en alternativ metode til å teste blåskjell for DSP (Diarrhoeic Shellfish Poisoning). Til denne testingen blir det ennå brukt museforsøk, men Aasen jobber på spreng for å få slutt på dette.

— Vi har antakeligvis gode nok data for at dette er mulig. Men Mattilsynet følger EUs regler – og det er noe som gjenstår før EU tillater alternative metoder på dette området, forklarer John Aasen.

Kostholdsrådene for blåskjell som ukentlig sendes ut til blant annet Fædrelandsvennen, baseres på to forskjellige testmetoder. Den ene metoden er testing av om algene i sjøen er giftige, en test blant annet Havforskningsinstituttet i Flødevigen tar. Einar Dahl, forsker i Flødevigen, forteller at det er denne typen testing cirka 80 prosent av kostholdsrådene som sendes ut baserer seg på.

— 20 prosent av testene baserer seg på testing av om selve skjellene er giftige. Disse testene blir gjort av Norges Veterinærhøgskole, og blir tatt sjeldnere enn algeprøvene, forklarer Dahl.

Kostholdsrådene har allerede i flere år bare vært basert på kjemiske tester, men for skjell som skal selges i butikk eller eksporteres har frem til nå analysene foregått ved hjelp av mus.

Dahl er imidlertid også glad for at en del av museforsøkene nå stoppes.

— Jeg synes det er veldig bra. De har vært flinke på veterinærhøyskolen til å jobbe frem alternative metoder som kan være mye mer presise og detaljerte enn dyreforsøk. De har også vært flinke til å få forståelse for at dette er gode verktøy innenfor EU, sier Einar Dahl.