KRISTIANSAND: Det viser en ny rapport som er utarbeidet for miljløverndepartementet, skriver Klassekampen i dag.

Rapporten viser at fremtiden gir store helseutfordringer i Norge — og spesielt sørlige deler av landet.

Avdelingsdirektør for skadedyr ved Folkehelsa, Preben Ottesen, påpeker i artikkelen "Helseeffekter av klimaendringer" at Norge trolig vil få flere smittedyr og derfor flere sykdommer.

Mer flått

I 2005 ble 63 personer smittet av den alvorlige virusinfeksjonen Lyme Borrealis etter flåttbitt på Sørlandet. Fremover nå kan det bli langt flere.

— Det varmere været betyr at vekstsesongen til flåtten har blitt lengre og de har lengre tid til å formere seg på. Så det blir flere flått og på flere nye områder, sier Ottesen.

Farlig flått Vest-Agder er allerede det fylket i landet som har registrert flest tilfeller av flåttbittsmitte, og Aust-Agder ligger også høyt på statistikken. Lyme borrealis kan gi hudforandringer, artritt i store ledd, tretthet, depresjon og ataksi (styringsvansker av armer/ben/kropp og hode).

- Sjekk ofte

— Jo lengre tid flåtten sitter på deg, jo større sjanse er det for å bli smittet, sier Ottesen. Han oppfordrer folk til å sjekke ofte, eventuelt snøre buksene godt rundt anklene siden de fleste som blir angrepet får flått på bena.

— Flåtten kan også spre en lang rekke andre sjeldne sykdommer, for eksempel harepest og babiose, forteller Ottesen. Skogflåttencefalitt er den farligste du kan få på grunn av flått. Til nå har det i Norge bare eksistert sykdomstilfeller av den i Agderfylkene, som regel en til to personer i året.

Flere smittedyr Også faren for andre smittsomme dyr øker. Allerede i dag finnes det malariamygg i Norge, men den er svært lite smittefarlig.

— Malariamyggen er avhengig av at svært mange mennesker oppholder seg over lengre tid sammen med dyr før det er en reell fare for smitte, sier Ottesen. Men nå kan også komme mygg til Norge som langt lettere overfører sykdommer som for eksempel malaria. En av dem er allerede kommet til Italia, som en uønsket passasjer gjennom transportvirksomhet. Likevel:

— Med det helsevesenet vi har i dag er liten sjanse for at den blir en trussel, sier Ottesen.

Flaggermusrabies

Det samme gjelder flaggermus med rabiessmitte, som kan komme til Norge i løpet av de neste årene. Til nå finnes de så langt nord som sør i Danmark og Skottland.

— Det har vært et par tilfeller i Skottland de siste årene hvor et flaggermusbitt har fått en dødelig utgang på grunn av rabies. Men det er stort sett flaggermusforskere som har blitt bitt, vanlige folk trenger ikke å bekymre seg, sier Ottesen.

Da er det langt større fare for cerciaredermatitt, svømmekløe på folkemunne. Parasitten smittes fra ferskvannsnegler til mennesker. Den er ikke farlig, men gir et ubehagelig kløende utslett.

Flom og orkaner

— Når vannet blir over 20 grader er det langt større fare for å bli smittet, forteller Ottesen.

"Helseeffekter av klimaendringer" skisserer også opp utfordringer på lengere sikt, og det er ikke hyggelig lesning.

Det spås at klimaendringer vil få store konsekvenser innen de neste hundre årene. Forskerne tror at det vil bli flere orkaner, mer flom og ekstreme temperaturer. Dette igjen vil føre til at sykdommer spres lettere og at tropiske sykdommer vil spre seg til nye områder i nord.

I en matematisk simuleringsmodell fant nederlandske forskere at en 3- 5°C global temperaturøkning kunne medføre 50 - 80 millioner ekstra malariatilfeller årlig mot 500 millioner i dag.