VENNESLA: — Jeg er dypt bekymret. Det kan være «game over» for laksen. Vi vet ikke før vi har sett om utviklingen fortsetter, sier Nils- Arne Hvidsten i Norsk institutt for naturvernforskning.

Alle elver

Samtlige elver på Sørlandet melder om en elendig laksefiskesesong. Dette gleder spesielt smålaksen. Den er nesten ikke å se i elvene, og de få som svømmer opp er magre og i dårlig hold.

  • Vi merker at smålaksen ikke har kommet tilbake i år. Jeg har ingen ideer om hva grunnen kan være, sier sekretær i Otra Laxeforening, Harald Endresen.

Men Hvidsten har en forklaring:

— Det er samme forhold over hele landet. At smålaksen er liten og mager, tyder på at de høye havtemperaturene ødelegger oppvekstforholdene. Er det slik, er vi i en meget alvorlig situasjon. Har havtemperaturen skylden, er det grunn til å tro at laksen vil få større og større problemer, sier Hvidsten

Åtte til ti

— Ingen vet sikkert etter ett år. Men det vi vet er at sjøtemperaturen stiger og at laksen hemmes kraftig hvis ikke den finner store områder med temperatur mellom åtte og ti grader å leve i, fortsetter han.

Seniorrådgiver i fylkesmannens miljøvernavdeling i Vest- Agder, Ørnulf Haraldstad, har også merket utviklingen.

— Laksen har minsket i hele Sør- Norge, så dette har ikke noe med forholdene i elvene å gjøre, det må skyldes forholdene i havet, sier Haraldstad.

  • Kloke fiskere er uenig om grunnen, men noe må ha skjedd i havet, sier leder i Mandalselva elveeierlag, Ole Bent Røisland, som er bekymret.

  • Fisken er altså veldig mager. Den beiter vanligvis nord for Grønland når den er ute i havet, så det kan det dreie seg om overfiske der oppe eller overfiske på fisken som laksen spiser, ikke nødvendigvis temperatur, tror Røiseland.

Klimaforvirring

Nils- Arne Hvidsten mener mye tyder på at kan være den globale oppvarmingen av skylden - siden elvetemperaturen i fjor var perfekt.

Tradisjonelt kommer nemlig dårlige smålaksår når vannet i elva var kaldt året før, den høsten laksen reiste til havet.

— Det var normal smoltutgang og gode utvandringsforhold med hensyn til temperatur for smolten i 2006, så i og med at laksen er fåtallig og liten i år, er det ekstra grunn til å tro at de høye sjøtemperaturene har skylden, sier Hvidsten.

Mysterium

Ikke alle vil skylde på klimaet.

— Jeg tror ikke dette dreier seg om klimaendrnger, dette er noe som har kommet over natta. Klimaendringer skjer da ikke så raskt, mener Røiseland i mandalselva.