KRISTIANSAND: 35-åringen ble i februar dømt til fem års fengsel for en sadistisk voldtekt av kjæresten i juli 2006. Ifølge dommen skal han ha voldtatt den 24 år gamle kvinnen med et balltre og en lommelykt, samt bundet henne fast med en elektrisk ledning og truet henne.

Det vakte oppstandelse da 35-åringen, fikk innvilget frigang til å gå på skole i Kristiansand 14 måneder etter at han startet soningen. Det innebar blant annet at han hver dag spaserte alene fra fengselet til skolen i Kristiansand og var ute av cella fra klokken 08.00 til 16.00 uten tilsyn.

"Teknisk feil" Nå har imidlertid fengselet innrømmet at de har gjort en feil, og har satt mannen tilbake på cella, skriver VG. De har dermed endret sitt reglement fra en dag til en annen og skylder på en "teknisk systemfeil" som årsak til at mannen ble innvilget soning i frihet. Det skjer bare få dager etter at fengselsleder, Frank M.T. Johansen uttalte at det lå en "grundig vurdering" bak avgjørelsen om frigang.

Etter av VG slo opp saken 31. august, reagerte justisminister Knut Storberget på avgjørelsen, og forlangte rapport om saken. I tillegg uttalte den 24 år gamle kvinnen, som ble utsatt for voldtekten at hun var livredd når hun visste at mannen vandret fritt store deler av dagen.

— En valgkampsak Det er forsvarer Olav Sylte som forteller at fengselet nå har skjerpet mannens innetid til 20 måneder. Han roste den fantastiske oppfølgingen fra fengselsmyndighetene da søknaden om frigang ble innvilget. Nå reagerer Sylte kraftig på hasteavgjørelsen om å putte 35 åringen bak murene igjen, og mener saken har blitt en valgkampssak.

— Fengselet har endret sine regler fra en dag til en annen som følge av at VG skrev om saken og justisministeren krevde rapport. Dette er blitt en valgkampsak. Å kalle det en systemfeil blir for billig, sier Sylte til VG.

Fengselsleder Frank M.T. Johansen avviser dette.

— Det har ikke vært utøvd politisk press mot fengselet. Frigangen er foreløpig inndratt inntil saken er ferdig behandlet i systemet, sier Johansen.