KRISTIANSAND: Både politi, tollvesenet og Statens vegvesen har myndighet til å klippe skiltene dine dersom du ikke har de nye oblatene på. Veivesenet varsler hyppigere kontroller de neste ukene.

— Vi vil følge nøyere med på veiene de kommende dagene. Hvis bilister kjører uten de nye oblatene har de egentlig ikke veirett, selv om alt formelt sett er i orden, sier seksjonssjef Terje Bekker ved Statens vegvesens kjøretøyseksjon på Sørlandet.

Har du gjennomført EU-kontroll på bilen din, og har forsikringen i orden, skal du ha mottatt de gule oblatene i posten før sommeren.

— Manglende oblater skyldes ofte at man ikke har gjennomført EU-kontroll eller hoppet bukk over forsikringen. Da mottar man ikke oblatene automatisk. I og med at den formelle datoen for å få på oblatene er 15. august, har folk imidlertid hatt god tid til å få dette i orden, sier Bekker.

Blir bilen først avskiltet, vanker det et påskiltingsgebyr på 1200 kroner for å få bilen på veien igjen. Men Bekker har ikke noen planer om å gå systematisk til verks for å ta synderne.

— Vi kontrollerer bilene i sammenheng med andre kontroller som tekniske kontroller og bilbeltekontroller. Da sjekker vi om det formelle er i orden. Jo lenger frem i tid vi kommer, dess mer restriktive blir vi.

— Vil dere klippe skiltene på parkerte biler?

— Det er ingenting i veien for at vi kan gjøre det. Vi kan kontrollere biler på parkeringsplasser. Men vi reiser ikke systematisk ut med det som mål, opplyser Bekker.