SØGNE/SONGDALEN: — Det er en naturlig følge av de mer alvorlige sakene vi har hatt. Merarbeidet er merkbart. Det tar mye tid å følge opp disse sakene med tanke på etterforskning, forlenget fengsling og transport, sier lensmann Terje Pedersen til fvn.no.

Større saker De alvorlige straffesakene lensmannen henviser til, er ranet av Hydro Texaco på Brennåsen i februar, det væpnede ranet av en storkiosk på Tangvall i mars og drapet av Elin Laursen på Nodeland i april.

Fra januar til og med april i 2006 ble det fengslet to personer i Pedersens enhet. I samme periode i år er det til sammenligning fengslet 10 personer. I hver av ranssakene er det fengslet tre personer, to personer er fengslet etter sprenging av et toalett og ei fartstavle, og Laursens drapsmann er fengslet.

De alvorlige straffesaken samt 52 prosent økning i antall forseelser, gjør at politifolkene ved Søgne- og Songdalen lensmannskontor har hatt det ekstra hektisk i år.

— Vi har hatt et veldig travelt år. I tillegg har vi fått de alvorlige sakene samtidig som økningen i mindre saker. Ranene og drapet har tatt mye tid, og medført mye arbeid, sier Pedersen.

Statistikk Tallene fra straffesaksregisteret bekrefter Pedersens travle påstander:

— 52 prosent økning i antall forseelser. (2006: 68 saker, 2007: 104 saker)

— 40 prosent økning i antall trafikkforhold (2006: 50 saker, 2007: 70 saker)

— 15 prosent nedgang i antall forbrytelser (2006: 171 saker, 2007: 146 saker)

I tillegg har det vært en reduksjon i antall tyveri, og forhold som direkte eller indirekte kan knyttes opp mot rusproblematikk. Grunnen til dette mener Pedersen kan knyttes til større fokus på alvorlig straffesaker, og mindre arbeid med småsakene.

— Ting som vi er pålagt å arbeide med, som narkotika og trafikkovertredelser, har hatt mindre prioritet, innrømmer Pedersen.

Forebyggende Ved siden av alvorlige straffesaker, har politienheten jobbet intenst med å redusere gjengangerkriminaliteten og ha fokus på forebyggende arbeid. Politiet har blant annet bygd opp et apparat som fanger opp skoleungdom som skeier ut, og jobber for å få narkomane i arbeid.

— Mitt inntrykk er at politienheten her gjør en svært god jobb. Spesielt når det gjelder forebyggende arbeid. De har opprettet kjernegrupper i skolen, og igangsetter tilbud umiddelbart når ungdom er i faresonen, sier ordfører Johnny Greibesland i Songdalen kommune.