KRISTIANSAND: Mannen ble brakt til sykehus med alvorlige ansiktsskader etter ulykken, som skjedde ved Tingsaker natt til fredag 2. desember i fjor. Bilen fikk omfattende materielle skader, og den 42 år gamle bilføreren måtte skjæres løs fra vraket.

En passasjer i bilen kom derimot fra ulykken med mindre skader. Han klarte å ta seg til nærmeste hus og melde fra til politiet.

Amfetamin og piller

Begge ble brakt til Sørlandet sykehus i Arendal. Blodprøver tatt tre timer etter ulykken viste at 42-åringen var påvirket av amfetamin, diazepam og klonazepam.

I retten har mannen forklart at inntok amfetamin og piller hjemme hos seg selv tidligere på kvelden. Han har ikke erkjent straffeskyld for kjøringen, av den grunn at han ikke kan huske å ha kjørt bilen den aktuelle natten. Folkehelseinstituttet har anslått at mannens påvirkningsgrad kan sammenlignes med en alkoholpåvirkning på én promille.

Sperrefrist

Drøye to måneder før ulykken ble mannen stoppet i en trafikkontroll på Vesterveien i Kristiansand. Han har aldri hatt førerkort, og er tidligere straffedømt ti ganger for kjøring uten gyldig førerkort, sist i Aust-Agder tingrett i august i fjor. Totalt er mannen dømt 13 ganger tidligere, fem av disse for kjøring i påvirket tilstand. Han skal være idømt sperrefrist for alltid.

Med bakgrunn i den gjentatte ulovlige kjøringen fant Kristiansand tingrett det passende å sette straffen til fengsel i 120 dager, noe som er i tråd med hva påtalemyndigheten foreslo. Mannen må i tillegg betale en bot på 14.000 kroner.