Stavanger: Det er klart for befaring i ankesaken, og lagretten får anledning til å se stedene de har hørt detaljer om i retten de siste sju ukene.

De får en mer detaljert og fyldig forklaring enn det tingrettens medlemmer fikk under befaringen for ett år siden. Den gang hadde bare David Toska og Johnny Thendrup erkjent å ha vært med på ranet, og de var de eneste som fortalte rettens medlemmer om det som skjedde under ranet 5.april 2004. Nå har sju av de tiltalte erkjent å ha vært med på selve ranet, mens to har erkjent medvirkning.

Mer omfattende

– For oss blir det viktig å få vist de enkeltes posisjoner i forbindelse med skuddvekslingen og omfanget av skytingen. For min klients sak er det viktig hvor mye det ble skutt og hvor, sier David Toskas forsvarer Øystein Storrvik til NTB.

Mens befaringen i fjor begrenset seg til Domkirkeplassen, NOKAS-lokalet og området rundt, skal lagretten denne gangen kjøre deler av fluktruta. De skal også på besøk til oppleggs— og dekkleiligheten i Nedre Dalgate 41 og Sørmarka, der de tre fluktbilene ble satt i brann etter ranet.

I tingretten i fjor var sju av de 13 tiltalte med på befaringen. Foruten David Toska og Johnny Thendrup deltok da Kjell A. Schumann, Metkel Betew, Lars-Erik Andersen, Ridvan Halimi og Thomas Thendrup.

– Jeg har fått opplyst at Thomas Thendrup og Ikmet Kodzadziku ikke kommer til å delta mandag. Ellers blir de øvrige som er varetektsfengslet framstilt, sier aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen.

Thomas Thendrup og Ikmet Kodzadziku er to av de fire som sier seg ikke-skyldig etter tiltalen.

Stengte gater

Det er ventet omfattende sikkerhetstiltak rundt stedene som skal befares. Befaringen starter klokka ti, men allerede klokka seks om morgenen vil Domkirkeplassen, Kongsgata og deler av Klubbgata bli stengt for biltrafikk, og holdes stengt helt fram til klokka 14. Også deler av Nedre Dalgate blir stengt i perioder, opplyser politiet i Rogaland.

Domkirkeplassen er et knutepunkt for bussene i Stavanger, så bussrutene må legges om mens befaringen pågår. Det blir heller ingen torghandel i Stavanger denne mandagen.

Gissel

Befaringen skal etter planen pågå hele mandagen. Tirsdag fortsetter aktoratet sin vitneførsel. Da skal blant andre politibetjent Erik Håland i vitneboksen. Han avfyrte skuddet som traff en av ranerne, Johnny Thendrup, i låret under skuddvekslingen på Domkirkeplassen.

Retten får til uka også høre historien til Olav Arnt Hopsdal som ble tatt som gissel av ranerne. Han syklet til jobb da han ble tatt som gissel på Domkirkeplassen. Hopsdal fortalte i tingretten at han trodde ranerne var politi, og at det ikke gikk opp for ham hva som virkelig hadde skjedd før det hele var over.

NOKAS-ansatte er også innkalt når aktoratet fortsetter sin vitneførsel tirsdag.