KRISTIANSAND: Utdanningsforbundets medlemspanel, som i denne runden består av 171 lærere, svarer på spørsmål via nettet. Panelet er trukket ut fra et representativt utvalg av medlemsgruppene.

— Medlemmene er anonymt utvalgt, men dette er noen av de samme funnene som en FAFO-rapport viste i vinter etter at den nye arbeidstidsavtalen trådte i kraft. Lærerne blir avkrevd mer tidsbruk på skolen, og det øker presset på hver enkelt, sier Åse Løvdal, fylkesleder for Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

— For mange skoler er det tvingende nødvendig med en kraftig opprustning. Tallene fra denne undersøkelsen er ikke overraskende, sier Løvdal.

Hun peker på tre videregående skoler som særlig har hatt utfordringer med dårlig inneklima: Vennesla, Gimle og Søgne videregående skoler.

— Fylkeskommunen har jobbet særlig mot å få en forbedring i forhold til dette på disse skolene, men det er selvsagt avhengig av økonomi.

Her er noen av funnene fra undersøkelsen:

  • Fire av ti som svarte på undersøkelsen synes ikke at de jobber i et godt inneklima.

  • Fire av ti er heller ikke tilfreds med sin kontorarbeidsplass på skolen. Særlig i videregående er lærerne misfornøyde, over halvparten er ikke fornøyd med kontorplassen.

  • Fire av ti respondenter i undersøkelsen er dessuten misfornøyd med rektors oppfølging av arbeidsmiljøet på skolen. Også her er det flest misfornøyde i videregående (64 prosent).

  • 15 prosent av de spurte har vært utsatt for vold, trakassering eller mobbing i løpet av det siste året.

  • Ni av ti trives i jobben sin. Det er en liten overvekt av menn som mistrives i jobben. Flere menn enn kvinner har da også blitt utsatt for vold, trakassering eller mobbing siste år.

  • Halvparten vil ikke være lærer til pensjonsalder.

  • Bare tre av ti svarer de kunne tenke seg å være i lærergjerningen til pensjonsalder.

  • Syv av ti mener økt arbeidspress er hovedårsaken til økt sykefravær. Stress, dårlig oppfølging fra skoleledelsen og ny arbeidstidsordning nevnes også som medvirkende årsaker.