Hva mener du om omplasseringsboliger på Flekkerøy? Skriv din mening.

KRISTIANSAND: — Folk på Flekkerøy har i mange sammenhenger vist at de er flinke til å ta vare på hverandre og på andre mennesker. Det som nå kan komme på øya er et veldig viktig arbeid - det å hjelpe fanger tilbake til et normalt liv, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

Han appellerer til øyfolkets nestekjærlighet når han ber dem si ja til overgangsboliger på det som til nå har vært forsvarets eiendom. 16 plasser er planlagt for fanger som skal tilbake til samfunnet.

— Det å ta vare på dem som har falt utenfor er noe av det viktigste vi kan gjøre. Det gjelder både kristne og andre, sier Skisland.

Utfordring

Skisland mener dette er en utfordring folket på Flekkerøy kan ta.

  • Jeg mener at Flekkerøy har bedre forutsetninger enn de fleste for å ta imot dette. De har vært utrolig flinke til å skape et godt miljø, sier Skisland.

Han ber dem tenke over at det dreier seg om å få folk på rett kjøl igjen.

  • Å begynne å snakke om at det ikke er plass til fanger og forbrytere, blir meningsløst. Dette handler om å få mennesker tilbake til samfunnet, sier Skisland.

Det er Kriminalomsorgen region sørvest som planlegger å opprette overgangsboliger på det gamle radaranlegget til forsvaret. Her står det allerede et bygg som kan benyttes.

At eiendommen ligger nær skoler og arbeidsplasser i Kristiansands-området har vært viktig for at kriminalomsorgen satset på Flekkerøy.

— Dette er for fanger som skal gjennomføre siste del av soningen. Da er det viktig å knytte dem opp til resten av samfunnet, sier Gudmund Idsø, regiondirektør i Kriminalomsorgen region sørvest.

Politisk avgjørelse

Idsø presiserer at det ikke er snakk om åpen soning. Fangene går på skole eller er i jobb på dagtid. På ettermiddag og kveldstid skal de være i overgangsboligen.

— Hvis noen skulle bryte reglene, er det rett tilbake til vanlig soning. Og det skjer raskt og effektivt, sier Gudmund Idsø.

Han sier at det heller ikke er aktuelt å plassere farlige fanger på et slikt sted. De vil bli nøye vurdert før de får sone i en overgangsbolig.

Kriminalomsorgen er bare i begynnelsen av sitt arbeid med å få ta over eiendommen på Flekkerøy. Fremdeles er det forsvaret som eier den.

Ordfører Jan Oddvar Skisland regner med at saken vil bli behandlet politisk.

Spørsmålet kommer i så fall til å bli diskutert i bystyret, der enkelte mener at område bør brukes til helt andre formål.

— Jeg synes ingen ting om den ideen. De har tatt så mye fra Flekkerøy allerede. De skal slippe å få ting de ikke vil ha, sier Vidar Kleppe (Dem.)