KRISTIANSAND: Kreditorene får neppe brøkdeler igjen av de nesten 300.000 kronene i verdier han svindlet til seg på sin store Sørlands-turné i 2002. På godt over ei uke var han over svært mye.

-He he. Det var helt vilt. Ja, det er litt av en historie, men nå regner vi pengene som tapt, sier Per Cato Moen i Comfort Ramsvika på Risdal i Grimstad til Agderposten.

Hele 181.000 kroner klarte Ringheim å svindle rørleggeren i løpet ei uke.

-Du skulle sett de fine rekvisisjonene han hadde med, med stempel fra Statoil og med fine underskrifter. Han ringte allerede i juni og presenterte seg som Karlsen i Statoil. Han bestilte en haug med dusjkabinetter og annet. Det var masse styr med leveringen. En gang leverte vi mange oppe på taket på kafé Munken, og det var et salig kaos, ler Moen.

Men det var en dyrekjøpt erfaring. Et fåtall kabinetter fikk de tilbake, men 180.000 kroner er tapt, og forsikringen dekker ikke bedrageri.

Høyt oppe på lista ligger forbrytelsene han gjennomførte fra 18. til 27. juli 2002 på Sørlandet. Torsdag 18. juli tok han inn på Scandic Hotell Phønix i Arendal, og de neste dagene loppet han altså sørlands-bedrifter for hundretusener av kroner.

Etter fem dager hadde han svidd av 9.674 kroner på Scandic og stakk. Deretter bar det videre til E 18-hotellet på Harebakken, hvor han etterlot seg regning på 1.805 kroner. Så bar det til Lillesand, hvor han tok inn på Gryten Motell og siden til Froland.

-Jeg har vært her før. Froland er stille og rolig, og jeg er en stille og rolig gutt, sa Richard til Agderposten da han angivelig flyttet til Froland i november i fjor.

Da var han allerede siktet for et hundretall bedragerier over det ganske land. Tirsdag falt dommen i Ryfylke tingrett. Han ble dømt til fengsel i ett år og to måneder for over 200 grove bedragerier og bedrageriforsøk.

— Jeg er selvsagt lettet over at han er avslørt. Vi har aldri opplevd noe lignende tidligere, sa Eivind Ellevsen, daglig leder ved Skeidar E 18 Møbler i Vågsbygd til Fædrelandsvennen da mannen ble tatt.

Forretningen har nå fått tilbake møblene som ble svindlet fra dem. Det skjedde etter at de selv fattet mistanke til mannen. Skeidar er bare en av flere forretninger på Sørlandet som er forsøkt svindlet.

19-åringen har lurt forretningene ved å gi dem falske rekvisisjoner fra Statoil. Han har blant annet fått møbler og annet elektronisk utstyr sendt til en adresse i Arendal. Skeidar ble reddet av at firmaet som skulle transportere møblene fattet mistanke.

-Det viste seg at adressen der møblene skulle leveres var en liten hybel i Arendal. Dit kom han sammen med en fra Elkjøp som hadde med seg varer for 60.000 kroner. Siden begge skulle levere varer for så store verdier, ble de mistenksomme, forteller Eivind Ellevsen.

Richard Ringheim lurte bedrifter i Norge og Sverige i 2002 for verdier til rundt 650.000 kroner, og ble knepet like før han fikk ut verdier for et minst like stort beløp.

Ringheim er i dag gift og bosatt i Sverige der han jobber som selger. Han venter barn til våren. Både i retten og i mediene har han tatt avstand fra sin egen virksomhet. Alle bedrageriene Ringheim er funnet skyldig i, fant sted i 2002, mens bergenseren var 18 år.

Forvirringen var stor, men mediesirkuset enda større da 19-åringen frivillig, etter å ha gjemt seg for politiet i lang tid, valgte å legge kortene på bordet. Ringheim har i mange sammenhenger lurt og skapt kaos - ved å utgi seg som russisk diplomat, statsminister Kjell Magne Bondevik eller som overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

— Mye moro 21. september 2001 ringte han en plattform på norsk sokkel og utga seg for å være Steinar Karlsen i PST. Etter samtaler med sjefene på plattformen ble det bestemt at den skulle evakueres. Redningshelikopter ble også sendt fra Sola.

— Jeg har hatt mye moro. Samtidig må jeg si at nordmenn er veldig naive, sa Ringheim etter et av sine mange telefonstunts. 19-åringen fra Bergen er siktet for nærmere 100 forhold, de fleste av dem skal ha vært utført på Sørlandet og Vestlandet. I fjor sommer skal han, ved å utgi seg for å være en russisk diplomat, ha lurt til seg varer for millionbeløp fra flere bedrifter i Bergen. Han hadde da omfattende kjennskap til bedrifter med dårlige kontrollrutiner og dro nytte av sine kunnskaper.

«Telefonterroristen» er han blitt kalt. En av Ringheims mest kjente telefonsamtaler ble til da han utga han seg for å være statsminister Kjell Magne Bondevik og ringte USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong. I 15 minutter diskuterte «Bondevik» og Ong Irak-krigen.

— Jeg sa jeg støttet krigen og ba dem bringe det videre, sa han da.