GRIMSTAD: – Jeg er kommet til at det er flere feil og svakheter i kommunens saksbehandling i Holvik-saken, men kan ikke se at kommunestyrets beslutning om å løse ham fra vervet var ugyldig, skriver sivilombudsmannen og vil ikke be kommunen om å behandle saken på nytt.

– Istedet ber jeg Fylkesmannen og kommunen å merke seg mine synspunkter på barnerepresentantordningen. På grunn av sakens generelle karakter har jeg orientert Miljøverndepartementet, og bedt om en vurdering av hvorvidt barnerepresentantordningen fungerer tilfredsstillende, fremholder sivilombudsmann Arne Fliflet, som også har orientert barneombudet.

Konklusjonen innebærer et ønske om bedre sikring av barnerepresentantordningen i kommunene, mens Grimstadpolitikerne får en ripe i lakken.

Holvik-saken pågikk i dagene fra 24. til 27. januar 2003. Da vedtok kommunestyret med 29 stemmer i hurtigtogsfart å avsette ham som barnas representant i bygningsrådet .

– Videre var det uheldig at det i det samme notatet ble gitt uttrykk for at dersom Holvik ikke hadde trukket seg innen en frist, «ville» kommunestyret erklære at det ikke hadde tillit til ham. Da saken på dette tidspunktet ikke var fremlagt for kommunestyret, er det kritikkverdig å foregripe kommunestyrets behandling på denne måten, skriver Fliflet.

Han har også innvendinger mot begrunnelsen i gruppeledernes notat:

– Jeg er enig med Holvik i at beskyldningene mot ham var så generelle at de var vanskelig å imøtegå. På grunn av sakens spesielle karakter burde de vært mer konkretisert, og sammen med Holviks syn også ha kommet til uttrykk i saksdokumentene. Det var ikke mulig å ta stilling til om Holviks måte å utføre vervet på var så uskjønnsomt at den var i strid med forutsetningen for ordningen, skriver han.

— Jeg er glad for Sivilombudsmannens grundige uttalelse. Jeg er spesielt glad for at Sivilombudsmannen har bedt Miljøverndepartementet vurdere hvorvidt barnerepresentantordningen fungerer tilfredsstillende. Uttalelsen dokumenterer mange ”feil og svakheter i kommunens saksbehandling” (Sivilombudsmannens konklusjon). Saken belyser at rammene og rettsvernet rundt ordningen barnas representant ikke er god nok. Jeg håper Miljøverndepartementets gjennomgang av barnerepresentantordningen vil føre til bedre arbeidsforhold for barnerepresentantene i landet, og styrke barn og unges interesser i plan og byggesaksbehandlingen, skriver Holvik i en pressemelding.