BIRKENES: — Vi kommer nok til å tøye de høringsminuttene så langt som vi kan. Dessuten vil jeg også treffe noen av mine partifeller i komiteen. Det er viktig å få diskutert denne saken, sier Birkenes-ordfører Vestøl.

— Komiteen anbefaler at dere ikke har med ordførere?

— Dette er arrogant. De burde beklaget en slik uttalelse. For saken er utrolig viktig.

Planene om å utvide vernet av elva fra dagens grense nedenfor Rjukanfossen til Herefossfjorden skal gjennom en åpen høring for Stortingets energikomité på mandag. Fire representanter fra Aust-Agder skal møte, blant dem fylkesordfører Oddvar Skaiaa.

Vestøl sier at grunnen til at han har meldt seg på, er at det er viktig å få fram at de berørte kommunene ikke har lik oppfatning. Froland, Åmli og Bygland går mot å utvide vernet av elva. Birkenes kommune går imidlertid inn for vern av hele «elvestrengen» like til utløpet.

— Vi har et vedtak om at dersom verneforslaget begrenses til kun å gjelde vern av elva mot kraftutbygging, går vi inn for at vernet utvides helt ned til utløpet. Men vi presiserer at dette gjelder kraftutbygging. Det er en forutsetning at kommunen selv kan lage plan for forvaltning av vassdraget slik at vi ikke pålegger ytterligere restriksjoner i forhold til ansvarlig næringsutvikling langs elva, sier Vestøl.

Han legger til at de berørte kommunene er enige i at det ikke skal være vern langs vassdraget, her skal den vanlige plan- og bygningsloven gjelde.

— Da har kommunene ansvaret selv. Vi holder nå på med kommuneplanen i Birkenes, og gruppa vil se på i hvilken grad vi kan ha virksomhet langs elva uten at det er brudd på loven. Dette gjelder alt fra hytter til camping, sier Vestøl.