– Røde Kors-foreninger i alle landene som er rammet er i full gang med å hjelpe ofrene for katastrofen. Vi ser at behovet er stort, og vi har derfor åpnet konto 10 slik at alle kan være med på å yte hjelp til ofrene, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors.

Det internasjonale Forbundet av Røde Kors— og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC), som koordinerer den internasjonale innsatsen, mener det i første omgang trengs 40 millioner kroner for å hjelpe 500.000 mennesker i Sri Lanka, India, Indonesia, Malaysia, Thailand og andre land i regionen.

Håndplukket team

Søndag ettermiddag sendte Røde Kors et håndplukket, internasjonalt team til de flodbølgerammede områdene i Asia. Teamet skal kartlegge skadeomfanget og reiser først til Sri Lanka som er hardest rammet.

– I tilfeller som dette forsøker vi å få et inntrykk av hva som er situasjonen i området og hva som allerede er av nødhjelp der. Generelt sett er det ganske bra med den typen nødhjelpsutstyr det er behov for, fordi regionen har levd med flom og vannutsatte situasjoner tidligere, sier Gahr Støre til NTB.

Beslutningen om å sende et såkalt fact-team til området ble fattet under en internasjonal telefonkonferanse 2. juledag, ledet fra organisasjonens hovedkvarter i Geneve.

Tak over hodet

Når hjelpeorganisasjonen har skaffet seg oversikt, vil oppgavene bli fordelt internt og hjelpen sendt.

– Det er tydelig behov for telt – tak over hodet for folk som har mistet hjemmene sine. Ferskvannsrensing blir viktig fordi vannsystemene er satt ut av spill. Helsemateriell er også helt nødvendig. I mange av disse områdene er det lagret slikt utstyr i nærheten, sier Gahr Støre.

Røde Kors-foreninger i landene bistår med evakuering av drepte og sårede og med førstehjelp. I tillegg deler de ut nødhjelp i form av vann, mat, medisiner, tepper og telt.

Generalsekretæren understreker at det er veldig viktig i katastrofesituasjoner som dette å ikke rushe inn med hjelp det ikke er behov for.

– Man blir i veien og opptar viktig infrastruktur som landingsplasser, sier Gahr Støre.

Beredskap

Både i Indonesia, Kina, Dubai og på Filippinene er det allerede mye nødhjelpsutstyr som kan fraktes inn.

– Det viktigste nå er å få utnyttet de hjelperessursene som allerede er stasjonert i området. Norges Røde Kors avventer ytterligere kartleggingen av de konkrete behovene slik at vår innsats settes inn der behovet er størst, sier Gahr Støre.

Norges Røde Kors har stående klart feltsykehus, helseklinikker, helsepersonell, vanntanker, vannrenseutstyr, tepper, telt, lagerhaller, kommunikasjonsutstyr og kjøretøy.

Røde Kors vurderer situasjonen som så alvorlig at all beredskap er satt i verk.

Oppsporing

Flodbølgen har ført til at telefonsystemet mange steder har kollapset og mange mennesker har mistet kontakten med sine nærmeste. Røde Kors' oppsporingstjeneste er også satt i beredskap.

– Vi har derfor åpnet telefonlinjer for folk bosatt i Norge som ønsker hjelp til å komme i kontakt med familiemedlemmer som bor i områdene, sier generalsekretæren.

Norges Røde Kors' sentralbord kan ringes på 22054000 fram til klokka 22 søndag og fra klokka 8 mandag morgen.

For dem som har venner og slektninger på ferie i området, henviser Røde Kors til Utenriksdepartementets telefonnummere.

Bidrag til ofrene for flodbølgen i Sørøst-Asia, kan settes inn på konto 10 (nett-/telegiro 8200.06.08331).