Dessverre er det ennå mange som ødelegger denne delikatessen med å drikke øl og akevitt til. Øl er i og for seg OK, men akevitt — og annen snaps - gjør ikke noe annet enn å overdøve den delikate torskesmaken.Vann er jo alltid et alternativ til juletorsken, men det anbefaler selvfølgelig ikke denne spalten. Vann er noe man svømmer i. Valget står mellom rødvin og hvitvin. Hva fungerer best? Før vi kan gi et svar må vi analysere smaken i den tradisjonelle juletorsken.De fleste trekker torsken, serverer smeltet eller rørt smør til, poteter, kokte gulrøtter, og muligens en dæsj med sennep. Torsken i seg selv kan tåle både rød og hvitvin. Fisken er lett, har en ganske tørr konsistens (det vil si lite fett, ikke at den er trenete), og - ikke minst - er lett i smaken. Torsk er definitivt ikke smaksrik mat. Dermed bør vi også unngå smaksrike viner, de vil bare overdøve den delikate smaken i fisken. En chilensk eller australsk rødvin er overdådige mismatcher, det samme er tunge chardonnayviner fra den nye verden eller intense hvitviner fra burgunder, Loire eller Østerrike. Rødviner med mye garvesyrer reagerer mot den tørre fisken, og gjør hovedinntrykket enda tørrere. Det er faktisk et paradoks, men de beste vinene - som ofte er smaksrike - er vanligvis ikke gode matcher til torsk. Vi bør heller gå for mer nøytrale og avdempede viner. Tro meg, du vil oppleve at disse vinene som kan virke litt kjedelige når man drikker dem alene, ofte blomstrer opp sammen med torsken. Smør krever ofte at vi har viner med en viss alkohol (fylde), garvestoffer (tørrhet) og syre. Siden vi ikke skal ha viner med stor fylde eller mye garvestoffer, må vi her kompensere med mye syre. Syre vil også balansere den sødmen vi finner i gulerøttene.Tilfredsstiller vinen disse kravene, er det like godt med hvitvin som rødvin. Men husk at lever og rogn går dårlig sammen med rødvin, det samme gjør sennep. Da fungerer hvitvin best. Men er du ikke blant dem som fråtser i torskelever med haugevis av skarp sennep, så kan du velge fritt mellom rødt og hvitt avhengig av hva du selv liker best. Det er hva jeg kaller å få i pose og sekk. Den beste hvitvinsmatchenLes Mesnils Muscadet 2003Nr.: 746Pris: 92, 90Kvalitet: 80 poengPris/kvalitet: En gammel traver i polhyllene, og en vin mange nok har glemt at enda finnes. Og isolert sett er ikke dette verdens mest spennende vin. Duften er egentlig best med sine toner av sitron, kalk og sjøvann. Ikke så langt i fra en enkel Chablis. Også munnen er svært kalkaktig og stram, og det virker nesten som om vinen er uten frukt. Frukten merker du ikke før i ettersmaken som preges av sitrus. Lett og forfriskende vin, men virker litt anonym på egen hånd. Til torsk: Helt superb! Her skjer det noe med vinen. Det mineralske preget forsterkes, og jammen kommer det ikke fram en tydeligere sødme i frukten. Overdøver aldri fisken, men bringer heller fram enda mer sjøsmak i den. En av de bedre mat- og vinmatcher jeg har vært med på. Innertier. Den beste sødvinsmatchenMouton Cadet 2002Nr.: 591Pris: 99,90Kvalitet: 80 poengPris/kvalitet: ***Det var med skrekk jeg nærmet meg denne vinen som i tidligere år har vært fryktelig dårlig i forhold til prisen. Men nå har den gjennomgått en ansiktsløfting, og fremstår som fruktigere og mye bedre enn tidligere. Det betyr ikke at det er blitt en stor vin, bare at den forsvarer prisen. Fin og typisk duft av solbær, varm jord, tørst treverk og en anelse vanilje. Lett og frisk i munnen med en frukt dominert av solbær. Ikke så veldig konsentrert, og slutter ganske raskt med en svak tørrhet. Grei nok. Til torsk: Surprise, surprise! Den absolutt beste matchen av de røde vinene. Nok en gang er det som om frukten i vinen fremheves, samtidig som den lette frukten i vinen fremhever den fine torskesmaken. Det hele går opp i en høyere enhet. Ypperlig. Resten av de hviteProva Regia Arinto 2003Nr.: 20117Pris: 95,-Kvalitet: 80 poengPris/kvalitet: Portugisisk hvitvin er ofte svært lett, med en lav alkoholprosent. Denne vinen er av det mer moderne slaget, med betydelig mer smak og ikke minst alkohol (12,5%). Delikat duft av sitron i retning av lime, med et lite innslag av gress og kjernebitterhet. Lett i munnen, smaker mest av sitrus, og med en formidabel syre. Ettersmaken er noe tyngre, og inneholder toner av grape og appelsinskall. Slutter ganske kort. En enkel, delikat og leskende vin som ikke pretenderer å være enn akkurat det.Til torsk: Syren balanserer smøret ganske godt, men vinen er så smakslett at den nesten blir overdøvet av torsken. Når man da får gulrøtter og sennep i tillegg forsvinner vinen. Santepietre Pinot Grigio 2003Nr.: 11562Pris: 99,90Kvalitet: 84 poengPris/kvalitet: Dette har i lang tid vært en favoritt - spesielt som matvin - og årgang 2003 er intet unntak. Dufter akkurat slik en italiensk Pinot Grigio skal: fersken med et innslag av steinbitterhet (altså den kjernen som er i ferskenen), svake toner av gress og noe som kan minne om grønne oliven. Virker først veldig lett, så slipper den fra seg smaker i retning av fersken og lime, før den slutter av med en rund ettersmak med et klart innslag av gress. Frisk, med god lengde og en behagelig bitterhet i ettersmaken som bare gir mer kompleksitet. En ypperlig matvin til lyst kjøtt, og enda en gang et røverkjøp.Til torsk: Faktisk en vin som blir litt for kraftig til torsken. Sødmen i gulrøttene går sammen med fruktsødmen i vinen og slår i hjel fiskesmaken. Denne vinen krever mer smaksrik fisk. Terras Gauda O'Rosal 2003Nr.: 45581Pris: 149,90Kvalitet: 86 poengPris/kvalitet: Testens beste vin isolert sett, men så er da prisen også betydelig høyere. Dessverre er dette prisnivået i det trendy spanske vinområdet Rias Baixas. Intens duft av lime, moden fersken, syltet sitronskall og grapefrukt. Overraskende kompleks. Fyldig og rik i munnen med mye smak av sitron og grapefrukt. God konsentrasjon, noe som gjør at ettersmaken sitter vel og lenge. I tillegg har ettersmaken et klart mineralsk preg som øker kompleksiteten. Spennende vin og en av de beste fra dette området som er tilgjengelig i Norge, uten at det dermed er snakk om noen stor vin.Til torsk: Rett og slett for kraftig. Vinen overdøver torsken totalt, og inntar hovedrollen, Noe den ikke bør ha i denne sammenhengen. Resten av de rødeDourthe No. 1 2001Nr.: 7872Pris: 122,50Kvalitet: 82 poengPris/kvalitet: Her er vi på standard, merkevare Bourdeaux. Det garanterer som oftest for grei, men nokså uspennende kvalitet. Og det er helt riktig også i dette tilfellet. Duften er helt klart beste med sine svært typiske toner av solbær ispedd varm jord og en anelse kaffe (fra toastede eikefat). Varm og tiltalende. Smaker av solbær, er ganske rund i munnen og yter svært lite motstand. Ganske vandig, noe som gir en kort ettersmak der tørrheten dominerer. Enkel og grei, men noe mer bør vi forlange i denne prisklassen.Til torsk: En overraskende god match. Den lette fisken kompletteres fint av den lette vinen. Smøret runder tørrheten i vinen og gjør at den fremstår som fruktigere. Igjen et eksempel på at ikke nødvendigvis de beste vinene er de beste matchene til mat. Quinta 2003Nr.: 42665Pris: 99,90Kvalitet: 82 poengPris/kvalitet: En ny og morsom vin fra et enda lite profilert vinland; Argentina. Mørk farge, og en ganske intens duft av blåbær og mørke moreller, nesten i retning av syltetøy. Fyller munnen med smak av blåbær og moreller, samtidig som vinen har en rund og myk konsistens mange vil like. Likevel er det bra med garvestoffer her, men uten at det virker tørt. God ettersmak med toner av kjernebitterhet. Syren blir likevel litt lav, slik at smaken blir svakt emmensøtlig. En morsom vin i en internasjonal stil, og en vin svært mange vil like.Til torsk: Blir for søtlig og overdøver torsken. Samtidig kommer garvestoffene klarere fram i møtet med torsken, noe som gir et mer tørt og kantete inntrykk. Ingen heldig match. Eximius 2003Nr.: 42695Pris: 69,70Kvalitet: 76 poengPris/kvalitet: Dette er nesten uhørt billig, spesielt når kvaliteten på vinen er høyst akseptabel, om enn ikke akkurat fantastisk. Her snakker vi nemlig om en liten fruktbombe (blir det kinaputt?). Fruktig, nesten søtlig duft av mørke moreller, samt toner av vanilje og tørt treverk. Saftig og rik i munnen, med en frukt som nesten kan minne om en blanding mellom kirsebærsyltetøy og bringebærsyltetøy. Nesten helt uten garvestoffer, og med akkurat nok syre til et det ikke blir emment. Slutter raskt og nesten litt søtlig. Likevel nok et solid røverkjøp fra Portugal. Til torsk: En flott billigvin, men helt uegnet til torsk. Det hele blir litt søtlig og klissete, nesten som å drikke rød saft til. Grei til fiskepinner, ikke til juletorsk. SonadorNr.: 41903Pris: 89,90Kvalitet: 83 poengPris/kvalitet: Nok en flott vin fra Argentina i den rimeligere prisklassen, faktisk enda bedre enn Quinta og 15 kroner rimeligere. Morsom og kompleks duft - overraskende i denne prisklassen - med innslag av blåbær, sjokolade og blekk. Saftig, fruktig og rund i munnen, men vi merker at det er en tydelig struktur (tørrhet og syre) i ettersmaken. Strukturen bidrar til at den litt søtlige frukten strammes opp, og det er ingen tendenser til emmensøtlige toner her. Bra lengde på ettersmaken av mørke bær, men også med en svakt kjøttaktig og røkt tone. Svakt bitter helt mot slutten. NB! Tilsvarende vin i boks er svært mye dårligere. Til torsk: Nok en vin som rett og slett er for smaksrik. Sødmen i vinen overdøver torsken, og de tørre garvestoffene ødelegger torsken delikate konsistens.