ARENDAL: Årsaken til løslatelsen er at dommen er anket. Men de sakkyndige kan ikke møte til rettsforhandlinger før 14. november, og dermed blir saken sterkt forsinket.

Tiltalte har sittet i varetekt siden desember i fjor. Lagmannsretten mener at fortsatt fengsling vil innebære et "uforholdsmessig inngrep" . Retten la vekt på at forsinkelsen av rettssaken betyr en " betydelig overskridelse av den frist domfelte har krav på for å få behandlet saken sin". Denne fristen er åtte uker. Rettssaken kan ikke starte før det er gått 18 uker.

— Denne avgjørelsen er jeg selvfølgelig glad for, ikke bare på klientens vegne, men også fordi avgjørelsen får betydning utover denne konkrete saken. Lagmannsretten er tydelig på at lovens tidsfrister skal overholdes. Det betyr at i de tilfeller der påtalemyndigheten ikke får opp saker før tidsfristen, må varetektsfengslede løslates, sier 20-åringens forsvarer, advokat Astri Aas-Hansen i advokatfirmaet Elden til Aftenposten.

Straffeprosessloven har en unntaksbestemmelse som åpner for at en domfelt eller tiltalt må bli sittende i varetekt selv om tidsfristen på åtte uker er overskredet, men det krever "særlige forhold". Retten mener at det ikke er et slikt særlig forhold i denne saken.

Det var i 10. desember i fjor at 20-åringen ble pågrepet og siktet for grov legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter mot sin samboers to måneder gamle sønn. Påtalemyndigheten mente mishandlingen hadde pågått fra rett etter at babyen kom til verden 2. oktober 2004, fem uker før termin.