KRISTIANSAND: Sånn skal det liksom være. Det blir helt naturlig. Men du må være langhåret og ha en del år å fare med for å få seng og gulv som fortjent. Helst ha kattelivserfaring som danker ut de aller fleste.

— Han er jo sjefen, så han må ha det fint, ler Bjørg W. Fiksdal fra Oslo. Skogkatten med navnet EP (N) Fjellheims Egon er 17 år og sjefen over alle sjefer på katteutstillingen på Odderøya i Kristiansand. Han forlanger kun det beste. Du ser det på holdningen, rak i ryggen der han sitter og ser nedlatende på en del andre mindreårige, korthårete småtasser. De har det ikke på laaangt nær så kongelig inne i burene sine som 17-åringen.

Perserdollere

— Ja, klart vi liker å dolle med dem, og de liker sannelig å bli dollet med også, fastslår persereier Ruth Hagen Hovland. Hun har kattene sine i naboburet til Fjellheims Egon og representerer rasen som liker å pynte og dille med silke og stoff.

Karen Jensen, leder i Sørlandets rasekattklubb, er hjertens enig. Persereierne er de mest ekstreme til å pynte burene sine i silke, og skal du ha perser eller en annen langhåret katt må du virkelig like å stelle pels. Skal du ha den fjonge katten din på utstilling og ha håp om å vinne noe som helst, må du dessuten vaske den med fire-fem forskjellige shampoer for å få fettet ut av hårene. Ikke nok med det, etterpå er det en masse føning og coathgloss for å hindre at pelsen blir elektrisk.

— Kunsten er å få pelsen luftig og fluffy, smiler Jensen. Er du åpen for enda mer stell, kan du satse på en semilanghåret katt. De har pels med krage og nikkers og kan være en tålmodighetsprøve, hvis du ikke elsker å bruke masse tid på kattestell.

Lett med kort

— Men du kan få lettstelte rasekatter også, sier Karen Jensen og guider oss videre i katteverdenen. Det er rasekattutstilling i idrettshallen på Odderøya, og i de mange burene er det stadig nye raser som dukker opp.

— Cornish Rex er svært korthåret og lettstelt, forklarer hun. Og så var det siameseren, en korthåret villmann som er kattens svar på hundens pitbull.

— Nei, nei, det er en myte, forklarer Jensen.

— Vel, det var slik på 60-tallet. Da var de såpass ville at små barn ble advart mot å gå for nær dem på grunn av at de beit. Nå er dette blitt avlet bort, og rasen er langt roligere enn før, sier Jensen. Og fordelen med de korthårete kattene er at de er mye mer lekne enn langhårete. Minuset kan være at de er maser en del, mjauer, klager og bærer seg.

Har du korthåret katt nytter det ikke å ha noe pyntehjem. De roter rundt, klorer og styrer, ler Jensen.

Bedagelige katter og eiere

Katteeiere er ikke friluftsfolk, slik hundeierne er. Nei da, det er bedagelige folk som gjerne tar et glass vin eller en røyk, mener Jensen. Men lidenskapen for dyrene er minst like stor som hos hundeierne.

— Vi er flest jenter blant katteeierne. Vi har kanskje ikke samme behov som mennene for å være sjef over noen. For du blir aldri sjef over en katt, den er egenrådig og gjør akkurat som den selv vil, forklarer hun.

— Det er jo sånn med mannfolkene som ikke blir sjefer på jobben, at de ofte får en hund de kan være sjef over. Vi katteeiere har ikke behov for å hevde oss, ler katteier Jensen. Hun og alle de andre eierne mener det er like mye kos med katt som en hund. Kanskje enda mer.

— Forskjellen er bare at katten ikke kommer og koser med deg fordi du er sjefen, men fordi den liker deg. En hest er en hest og en hund er en hund, men bare katter er personligheter, minner Jensen om.

Ja, da er det kanskje likevel fortjent å tilbringe livet sitt på silke{hellip}