Jerusalem (NTB-AFP): Ifølge en israelsk militær kilde er det snakk om ultranasjonalister som vil ta oppstilling ved de 21 jødiske bosettingene i et forsøk på å hindre hærens evakuering. Infiltrasjonen har ført til at antall israelere på Gazastripen har økt til nesten det dobbelte.

Samtidig advarer politiet og hæren om at de vil utøve nulltoleranse mot demonstrantene hvis de forsøker å forpurre tilbaketrekkingen.

Kun 2.000 av de 8.000 bosetterne har hittil forlatt territoriet frivillig, opplyste en anonym israelsk offiser fredag.

Massemønstring

De fleste infiltratørene har forskanset seg i Neve Dekalim, som er kjernen i den store Gush Katif-bosettingen på Gazastripen. Fredag var bosetterne og de innsmuglede støttespillerne i gang med å lagre opp vann, mel og andre basisvarer for å forberede seg på en eventuell fastlåst konflikt med myndighetene.

Torsdag kveld deltok nær 200.000 mennesker i en demonstrasjon mot tilbaketrekkingen ved Rabin-plassen i hjertet av finansbyen Tel Aviv. De frammøtte ble instruert i hvordan de kunne forstyrre tilbaketrekkingen.

– Vi vil stille oss opp ved grenseovergangen Kissufim fra mandag av, hvor vi vil protestere fredelig mot tilbaketrekkingen, sa Bentzi Lieberman, som er leder for Yesha, bosetternes viktigste organisasjon, til de frammøtte.

– Angrer ingenting

Mens Israels president Moshe Katsav har bedt bosetterne om unnskyldning for tilbaketrekkingen, fastholder statsminister Ariel Sharon at han overhodet ikke angrer på beslutningen, og at han ikke ser noen grunn til å beklage den.

– Jeg angrer ingenting. Selv om jeg hadde forutsett omfanget av motstanden mot planen, så ville jeg holdt fast på den, sier Sharon i et intervju fredag med avisen Yediot Aharonot.

– Det er utelukket at jeg vil be om deres tilgivelse, men jeg deler deres sorg, sier Sharon.

Sharons popularitet har stupt som følge av tilbaketrekkingsplanene, og han står i stadig større fare for å lide nederlag i neste valg på nasjonalforsamling.

Tidligere denne uken trakk Benjamin Netanyahu seg fra sin post som finansminister i regjeringen i protest mot tilbaketrekkingen. Netanyahu regnes som Sharons viktigste rival i kampen om statsministerposten.

Hellige våpen

Samtidig med at ytterliggående jøder mobiliserer, er det frykt for at ekstreme palestinske grupper vil angripe under evakueringen.

Den ytterliggående Hamas-bevegelsen har erklært at våpnene deres er hellige, og at de heller ikke etter tilbaketrekkingen kommer til å levere dem inn til palestinske myndigheter.

Fredag ble ti medlemmer av gruppen Islamsk jihad arrestert av israelske soldater på Vestbredden hvor fire små jødiske bosettinger skal evakueres i begynnelsen av september.

Evakueringen er ventet å begynne onsdag 17. august og skal etter planen være avsluttet i begynnelsen av september. Det er første gang at Israel trekker seg ut fra palestinsk område. (©NTB)