LINDESNES: 27-åringen er fra Spangereid, hans svigerfar i 50-årene fra Lyngdal og en tysk kvinne i 30-årene ble alle fløyet til Stavanger universitetssjukehus med alvorlige hodeskader etter ulykken søndag.

. En tysk mann i 40-årene pådro seg mindre skader, men ble også fløyet til sykehuset i Stavanger. Det tyske parets to barn kom uskadet fra ulykken.

Kritisk for 27-åringen

De to nordmennene satt i en rask speedbåt som kolliderte med en annen båt. I denne satt et tysk ektepar og deres to tenåringsbarn da ulykken inntraff på fjorden like utenfor Båly i Spangereid klokken 17.35. — Ingen av de to nordmennene var bevisste etter ulykken. Hodeskadene er alvorlige, og de ble flydd til Stavanger hvor det er bedre utstyr og kapasitet på denne type skader, opplyser lege Stein Grytten som kom til ulykkesstedet like etter. Ifølge Agder politidistrikt opplyste sykehuset sent i går kveld at tilstanden til den 27 år gamle båtføreren betegnes som kritisk.

Kjørte under den andre båten

27-åringen fra Spangereid kjørte en løpsbåt med en 90 hesters utenbordsmotor. Med seg hadde han sin svigerfar fra Lyngdal. Båten skal ha holdt høy fart da den kom inn i sørlig retning fra Vårøy mot havna på Båly. Østenfra kom aluminiumsbåten med de fire tyskerne i. Like innenfor Lille Vigeskjær, tre hundre meter utenfor Båly havn, smalt de to båtene sammen. Løpsbåten til 27-åringen skal i det kraftige sammenstøtet ha havnet under den tyske båten. Løpsbåten er åpen og har ingen lukket cockpit.

Fikk dem til land

— Vi var rett i nærheten og hørte smellet. Etter ulykken kjørte vi bort for å hjelpe forteller Yvonne Friberg til Fædrelandsvennen. Da satt 27-åringen og passasjeren fast med store skader nede i båten.

— Først trodde jeg de hadde blitt slynget ut av båten, men så hoppet jeg opp i båten og så de satt der. Jeg holdt hodet på en av dem mens en annen båt fikk slept ulykkesbåten inn til land. Samtidig kjørte vår egen båt helt inntil siden for å holde ulykkesbåten stabil i vannet, forklarer Friberg. Den tyske båten var ifølge med en annen. Denne plukket opp den skadede kvinnen og resten av familien.

Det ble slått storalarm da politiet fikk melding om båtulykken. Brannmannskap med dykkere, politi, ambulanser og legehelikopter ble rekvirert. I tillegg ble et Sea King redningshelikopter fra Hovedredningssentralen på Sola sendt til Spangereid. Etter at båtene var slept inn til havna på Båly ble det i påvente av ambulanser og fly gitt medisinsk hjelp til de skadede.

— Foreløpig kan vi ikke si noe om årsaken eller hvem som er skyld i ulykken, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt. Det ble tatt rutinemessige blodprøver av båtførerne. I går kveld ble det også tatt vitneforklaringer.