KRISTIANSAND: Bakteriene, som er motstandsdyktige mot antibiotika, ble funnet på en av de ansatte på nyfødtposten på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

I forrige uke ble bakteriene påvist på en mor og et nyfødt barn

Sykehuslaboratoriet vil nå utvide prøvetakingen av personalet.

Det ble slått smittevernalarm forrige tirsdag etter at gule stafylokokker ble påvist på sykehuset, og hele avdelingen ble vasket ned. Under en rutinekontroll ble bakterien påvist på en mor og et tidlig født på barn på nyfødtposten.

Bakteriene som er funnet på sykehuset kalles av fagfolk MRSA bakterier.

Fakta om MRSA

MRSA er bakterien gul stafylokokk (Staphylococcus aureus) som er blitt noe mer motstandsdyktig mot behandling med noen vanlige antibiotika. MRSA står for meticillinresistente Staphylococcus aureus. Meticillin er et antibiotikum.

Staphylococcus aureus , gule stafylokokker, er en bakterie som man finner i nesen til 20-30% av vanlige friske folk, og det er også vanlig å finne den på vanlige friske folks hud. Den er også blant de bakterieartene som oftest forårsaker ulike infeksjoner hos pasienter i sykehus og sykehjem. De fleste stammene (undergrupper) av Staphylococcus aureus er følsomme for (blir drept av) mange antibiotika slik at disse infeksjonene er relativ lette å behandle.

MRSA er resistente mot (lar seg ikke drepe av) en gruppe antibiotika kalt betalaktam-antibiotika (penicilliner, penicillinasestabile penicilliner, cefalosporiner og karbapenemer). I denne gruppen antibiotika finner vi mange av de midlene som legene vanligvis bruker å foreskrive mot infeksjoner med vanlige Staphylococcus aureus.

Les mer om bakteriene her.