KRISTIANSAND: — Vi har to gutter fra før og ville prøve om vi kunne få ei jente, forteller Anette Tellefsen og André Kristiansen fra Mandal.

Onsdag 6. desember fikk de lille Ida.

Tre greit tall.

— De fleste får opp mot tre barn nå for tiden. Folk synes tre er et greit tall, sier Tellefsen.

Innen årsskiftet vil 2000 nye sørlendinger ha sett dagens lys i Kristiansand. Det er ti år siden sist det skjedde. Bare i desember ventes 150 fødsler i Kristiansand.

Anette Tellefsen fødte Ida i en litt rolig periode, men mannen hennes merket at jordmødrene hadde det travelt.

— Jeg følte de kunne vært der litt mer i forkant av fødselen, men jordmoren måtte ut til en annen fødsel. Dette gjorde at jeg ble stresset, sier Kristiansen.

Heftige tilstander.

I sommer var det heftige tilstander på føden, da det kom rundt 200 barn i måneden. Danske og svenske ferievikarer reddet ferien til de fast ansatte, men vikarene har gitt klare tilbakemeldinger.

— Flere har sagt at de ikke vil tilbake hit, hvis situasjonen ikke bedres, forteller Bente Melhus, avdelingsleder på Kvinneklinikken.

For fire år siden ble føden fratatt åtte stillinger. Nå får den tre av dem tilbake. Pengene må Melhus ta fra vikarbudsjettet.

— For vi har hatt det forferdelig travelt, og vi har hatt konstant dårlig samvittighet for at vi har hatt for lite tid til hver familie. Derfor trenger vi økt grunnbemanning, sier hun.

Melhus håper flere jordmødre flytter til Kristiansand, slik at det blir lettere å få tak på hjelp når det trengs. I sommer var 17 prosent av stillingene ubesatt.

Oppfølging viktig.

— Det betyr veldig mye for mor og far å ha jordmor til stede. Behovet for smertelindring synker hvis familien får mye oppfølging. Og vår tilstedeværelse har vært altfor liten, beklager Melhus.

Anette Tellefsen hadde egentlig ikke tenkt å bruke smertestillende.

— Men jeg måtte det den siste timen likevel, forteller hun.

Melhus får en del reaksjoner fra kvinner som er skuffet.

— Under svangerskapet legger vi opp at vi skal imøtekomme de spesielle ønskene kvinnene har for sin fødsel, men vi har ikke sjans til å følge det opp. Da skjønner jeg at foreldrene blir frustrert, sier hun.

Blank i øynene.

Derfor blir Bente Melhus blank i øynene når hun oppdager et lite brev på personalbordet hvor det står: «Takk for et fantastisk flott opphold her ved VAS. Dere har vært superskjønne».

Melhus er sørgelig klar over at personalet ikke rekker å følge opp de fødende godt nok i barseltiden.

-Vår målsetting er at mor og far skal være trygge på sin nye rolle når de reiser herfra. Men jeg må være ærlig og si at vi ikke alltid når målet, sier hun.