Kristiansand: Prosjektet for ungdom som trengte et alternativ til tradisjonell skolegang ble videreutviklet, og Gateakademiet så dagens lys. Per Arthur Hanssen ble den gang ansatt som prosjektleder, og er det fremdeles i dag, godt hjulpet av makker Karin Berthelsen.

— Vi hadde ikke mer enn 1,5 millioner i støtte gjennom tre og et halvt år. Så valgte Kristiansand kommune å satse på oss og tilførte ytterligere 1,1 millioner sårt etterlengtede kroner til drift av akademiet, forteller Hanssen.

Han er klar på at ordentlig utstyr og et attraktivt tilbud må til for at ungdommene selv skal ønske å oppsøke en plass som Gateakademiet.

— Vi skal ikke være et lavterskel-lærested, og derfor må vi ha visse regler og retningslinjer. Selv om undervisningen er praktisk rettet og ikke foregår i klasserom, gir vi deltakerne klar beskjed om at oppmøte er obligatorisk og de er her fordi de selv ønske å det, sier Hanssen.

Regelverket er ellers ikke strengt, men skulker man unna, risikerer man å plassen i to måneder. For de fleste av ungdommene er ikke dette et stort problem. De stiller velvillig opp halv ti hver morgen.

Hanssen har lite til overs for skolereformer som pålegger alle å fullføre videregående skole. Likevel er det mange av Gateakademiets deltakere som begynner på en type utdanning etter å ha sikret seg et kompetansebevis ved fullført kurs. Hvert verksted har en egen fagplan som deltakerne må gjennom, og dette er med på å lette prosessen med å finne et nytt lærested eller en jobb deltakeren kan fortsette i.

— Det er ikke alle som passer til å bli dratt gjennom den samme kverna. Vårt hovedmål er å hjelpe ungdommene til personlig vekst og til å finne ut av hva de ønsker videre. Her skal vi legge til rette for livslang læring, ungdommene skal tenke egne tanker og finne ut av hva som fungerer best for dem, sier Hanssen.