OSLO: Alle passasjerene i innenlands— og taxfreeområdet ble sendt ut av sikkerhetsvaktene midt i ettermiddagsrushet. Årsaken er at en kvinnelig passasjer med en Norwegian-flyging fra Riga kom seg bort i folkemengden og unngikk kontrollen som alle passasjerer fra land utenom Schengen må gjennom.

– Evakueringen skyldes ingen trussel eller faresituasjon. Men vi er forpliktet til å stenge av deler av flyplassen når personer unndrar seg kontroll, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Etter halvannen time ble lufthavnen gjenåpnet. Da var store områder gjennomsøkt, uten at kvinnen ble funnet.

Flyet fra Riga ble parkert på innland, fordi det skulle ut på en innenriksrute i Norge. I slike tilfeller blir passasjerene kjørt i buss til området for ankomst fra land utenfor Schengen, for der å bli sjekket opp mot Schengens database over mistenkelige eller uønskede personer.

– Kvinnen gikk ikke ned i bussen sammen med de andre passasjerene, men kom seg opp på mesanin-nivået og ble borte blant andre ankommende passasjerer. Da har vi ikke noe annet valg enn å evakuere, sier Kobro.

Han synes ordningen med å parkere fly fra utland på innenlandsgater er håpløs og beklager forsinkelsene som oppsto fredag. Alle de evakuerte måtte gjennom sikkerhetskontrollen en gang til etter at området var klarert.