KRISTIANSAND: Forbudet kommer fra europeiske helsemyndigheter, og som en konsekvens av frykten for at fugleinfluensaen som har herjet i Asia og Sør-Øst Europa, skal spre seg videre. På et møte i EU-kommisjonen torsdag ble det vedtatt at forbudet skulle gjelde for EU— og EØS-land og forby enhver form for organisert ansamling av fjærkre utendørs. Fuglene i Kristiansand Dyrepark går ute hele sommerhalvåret. Nå er de aller fleste trygt plassert innendørs, men fremdeles vandrer rundt 15 gjess ute. Og foreløpig har de fått dispensasjon fra Mattilsynet til å forsette med det.

Vi forholder oss til det Mattilsynet har sagt, og har fortløpende kontakt med dem, sier markedssjef i Dyreparken i Kristiansand, Trond B. Backer.

— Bortsett fra de rundt 15 gjessene som fremdeles befinner seg utendørs, er alle fuglene i parken allerede flyttet innendørs for vinteren, legger han til.

— Risikerer gjessene å bli slaktet om forbudet vedvarer?

— Nei, ikke de vi har her. Vi har plass til å ha dem inne, og flytter dem bare om det skulle bli noe problem, sier Backer.

Forbudet vil først og fremst ramme dem som driver med økologisk produksjon av matvarer, og har høns og andre typer fjærkre gående ute. Det finnes 104 økologiske fjærfeprodusenter her i landet, og veterinærinspektør i Mattilsynet i Aust-Agder, Trygve Holtebekk, opplyser at det bare i Aust- Agder finnes mellom 10 og 20 plasser at fjærkre går fritt. Nøyaktige tall for Vest-Agder har han ikke.

— De fleste av dem har muligheter for å ta dem inn, og jeg råder ingen til å gjøre noe så dramatisk som å slakte fuglene før vi vet litt mer om hvor lenge dette forbudet kommer til å vare, sier han.

Holtebekk har mottatt flere telefoner fra bekymrede fugleeiere som er usikre på hva de skal gjøre med dyrene om de ikke har plass til dem inne.

— Hvis det ikke er noe alternativ, er det mulig slakting kan bli nødvendig, men det vil ikke bli gjort sjekker eller inspeksjoner før mandag, så jeg råder eierne til å vente og se hva som skjer. Det er foreløpig ikke sagt noe om hvor lenge dette forbudet vil vare, sier han.

I tillegg til forbudet mot utegående fjærkre, har Mattilsynet bedt tolletaten om å trappe opp kontrollen for å hindre ulovlig innførsel av fjørfe og fjørfeprodukter til Norge.